Green Economy Δευτέρα 27/06/2022, 22:54
GREEN ECONOMY

Η Πρόταση Κανονισμού για την αποθήκευση φυσικού αερίου υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ

Η Πρόταση Κανονισμού για την αποθήκευση φυσικού αερίου υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ

Για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των εξωτερικών ενεργειακών σχέσεων της ΕΕ ενημερώθηκαν τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε την Πρόταση Κανονισμού για την αποθήκευση φυσικού αερίου και τη Γενική Προσέγγιση επί της Πρότασης Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση. Η αναθεωρημένη Οδηγία καταργεί και αντικαθιστά την ισχύουσα Οδηγία του 2012 και αποσκοπεί, ειδικότερα, στην επικαιροποίηση του στόχου μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, σε επίπεδο ΕΕ, στο επίπεδο που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% σε σχέση με το 1990. 

Το Συμβούλιο υιοθέτησε, επίσης, Γενική Προσέγγιση επί της Πρότασης Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η αναθεωρημένη Οδηγία η οποία καταργεί και αντικαθιστά την ισχύουσα Οδηγία του 2018, έχει ως στόχο να αυξηθεί στο 40% ο στόχος για το 2030 όσον αφορά την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ. Σε παρέμβασή του, ο κ. Παναγίδης καλωσόρισε την Πρόταση Οδηγίας σημειώνοντας ότι είναι ισορροπημένη, λαμβάνει υπόψη τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει την ειδική κατάσταση ορισμένων κρατών μελών, περιλαμβανομένων των νησιωτικών κρατών μελών, όπου η ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών είναι δυσανάλογα υψηλή.

Επιπρόσθετα, οι «27» αντάλλαξαν απόψεις για την ενεργειακή κατάσταση στην ΕΕ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, η Γαλλική Προεδρία παρουσίασε τις εκθέσεις προόδου επί της Πρότασης Οδηγίας για την αναθεώρηση της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και της Πρότασης Κανονισμού για τη μείωση των εκπομπών αερίων του Μεθανίου στον τομέα της Ενέργειας.

Σε παρέμβαση του, ο κ. Παναγίδης, αφού καλωσόρισε την Πρόταση Οδηγίας, σημείωσε ότι η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στο συνολικό στόχο της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση που συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση και αυτονομία της Ένωσης. Επιπλέον, υποστήριξε τη δημιουργία και λειτουργία κοινής πλατφόρμας προμήθειας φυσικού αερίου, όπως και την ανάγκη χρηματοδοτικής στήριξης σε καινοτόμες πράσινες τεχνολογίες που θα στοχεύουν κυρίως την περιοχή της Νότιας Μεσογείου.

Τέλος, η επερχόμενη Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ παρουσίασε το πρόγραμμα των εργασιών για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News