Green Economy Δευτέρα 27/06/2022, 21:36
GREEN ECONOMY

Συνέδριο ΟΚΕ: Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων για την κλιματική κρίση και τη δίκαιη μετάβαση

Συνέδριο ΟΚΕ: Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων για την κλιματική κρίση και τη δίκαιη μετάβαση

Η ανάγκη για άμεση και επείγουσα ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα, καθώς και η ανάγκη «δίκαιης πράσινης μετάβασης» ώστε να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες και να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή αναδείχθηκε στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) Ελλάδας με θέμα «Κλιματική κρίση και Κοινωνικός Διάλογος προς τη βιώσιμη μετάβαση».

«Στόχος μας είναι να επισημάνουμε όχι απλώς το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά της κλιματικής κρίσης, γιατί όπως είπε και ο Χρήστος Ζερεφός, ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, δεν είμαστε στο 12 παρά ή στο 12, αλλά στο 12 και δέκα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΚΕ Ιωάννης Πάιδας.

«Μη αναστρέψιμη» χαρακτήρισε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γ. Διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον οποίο μπορούμε να επέμβουμε μόνον για την ανάσχεση της επιδείνωσης.

Το σημερινό συνέδριο της ΟΚΕ αποτελεί το επιστέγασμα σειράς δράσεών της, μεταξύ των οποίων η Γνώμη Πρωτοβουλίας, μια μελέτη που συντάχθηκε με τη βοήθεια Ελλήνων επιστημόνων και προτείνει σειρά πολιτικών «για την αντιμετώπιιση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Οι προτάσεις πολιτικών λύσεων που περιέχει η μελέτη μαζί με τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα κατατεθούν στην ελληνική κυβέρνηση, στα ευρωπαϊκά όργανα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για πέντε προτάσεις που αφορούν:

  1. Πολιτικές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό της.
  2. Πολιτικές για τη δίκαιη μετάβαση και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και των εργαζόμενων
  3. Πολιτικές για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων
  4. Πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και την κλιματική ουδετερότητα
  5. Πολιτικές για την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης.

«Δυστυχώς ο πόλεμος είναι μια ατυχής συγκυρία γιατί αναγκαζόμαστε να γυρίσουμε πίσω λόγω της ενεργειακής κρίσης βάζοντας σε λειτουργία τη βιομηχανία του άνθρακα, αλλά αισιοδοξούμε ότι ο πόλεμος σύντομα θα λήξει και με πρωτοπόρο την ΕΕ θα προωθήσουμε τα θέματα αυτά στα Ηνωμένα Εθνη», πρόσθεσε ο κ. Πάιδας.

Η ΕΕ απάντησε με την Πράσινη Συμφωνία και το REpowerEU

Μεταξύ των πρώτων ομιλητών ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Επιτροπή με κορυφαίες την Πράσινη Συμφωνία και το REpowerEU για να αμβλυνθεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή εξάρτηση, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Γεωργαντάς, τόνισε ότι είναι επείγον να αναληφθεί δράση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και έκανε αναφορά στις πρόσφατες καταστροφές στη Β. Ελλάδα οι οποίες κατέδειξαν ότι χρειάζονται ανθεκτικές υποδομές και βάσεις για τον πρωτογενή τομέα.

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για την ανάγκη υλοποίησης των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης και κάλεσε την κυβέρνηση να εργαστεί στην κατεύθυνση αυτή εντάσσοντάς τους στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.

Οι θερμοκρασίες και οι ξηρασία αυξάνονται γύρω από τη Μεσόγειο

Ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε στις μελέτες που αποδεικνύουν την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μείωση των βροχοπτώσεων στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα για την Ελλάδα είπε ότι η θερμοκρασία αυξάνεται ραγδαία ειδικά κατά τη θερινή περίοδο με την αύξηση να ξεπερνά τους 2.5 °C τα τελευταία 100 χρόνια.

Επίσης η μέση βροχή κατά τη βροχερή περίοδο στην Ελλάδα αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται έως και κατά 15% (RCP 4.5) / 30% (RCP 8.5) στα νοτιότερα τμήματα της Ελλάδας ως το 2100.

«Μιλάμε μόνον για περιορισμό της επιδείνωσης, αν λάβουμε ακόμη και τα πιο δραστικά μέτρα», είπε ο κ. Χαραλαμπίδης.

«Οι χώρες που ευθύνονται ιστορικά για τη ρύπανση να βοηθήσουν με τεχνογνωσία και κεφάλαια»

Ο Διευθυντής της Greenpeace έδωσε έμφαση στον άδικο χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης η οποία «χτυπάει περισσότερο αυτούς που φταίνε λιγότερο», όπως τις μικρές νησιωτικές χώρες, τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις χώρες με αδύναμες οικονομίες. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η Κίνα αν και εμφανίζεται μεταξύ των πρώτων ρυπαντών, η ανάπτυξή της ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και μάλιστα «με βρώμικες βιομηχανίες που εξάγαμε εμείς εκεί για φτηνή εργασία χωρίς περιβαλλοντικούς όρους».

«Οι χώρες που ευθύνονται ιστορικά για τη ρύπανση πρέπει να βοηθήσουν τις άλλες με τεχνογνωσία και κυρίως με κεφάλαια», τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης και πρόσθεσε ότι αυτή η βοήθεια θα συμβάλει οικονομικά και κοινωνικά «για να μην δούμε εκατομμύρια πρόσφυγες να μετακινούνται από τις χώρες τους. Γι αυτό πρέπει να δουλέψουμε σε παγκόσμια κλίμακα».

Η λύση, όπως την περιέγραψε, είναι «να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο από το αέριο, όχι μόνον το ρωσικό». Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις ας γίνουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αποθήκευση ενέργειας, σε ΑΠΕ.

Οι σύνεδροι επεσήμαναν ότι πρέπει να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες εργαζομένων λόγω κλιματικής αλλαγής «τόσο για τις συνθήκες εργασίας όσο και για τη διατηρησιμότητα των θέσεων εργασίας».

Αναφέρθηκαν στη διασύνδεση του προσφυγικού με την κλιματική αλλαγή και στο ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης λόγω πολέμου.

Ολοι υπογράμμισαν ότι οι επιπτώσεις θα είναι παγκόσμιες και θα τις υποστούμε όλοι και κατέγραψαν τα φαινόμενα της αύξησης θερμοκρασίας, της συχνότητας ακραίων φαινομένων, τη λειψυδρία και την εξάρτηση από τον άνθρακα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου προκειμένου να εξηγηθεί το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, το οποίο συχνά παρερμηνεύεται από ανορθολογικές ερμηνείες και fake news.

Η ανταπόκριση στις προσκλήσεις του συνεδρίου ήταν πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης, σημείωσε με ικανοποίηση ο κ. Πάιδας ο οποίος κατέγραψε τη συμμετοχή 32 αποστολών 12 από την Ευρώπη, 12 από την Αφρική, 6 από τη Λατινική Αμερική και δύο από την Ασία της Κίνας και της Κορέας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News