Green Economy Σάββατο 26/03/2022, 19:59
GREEN ECONOMY

Ασκήσεις ισορροπίας για την Ε.Ε.: Πόσο δύσκολη είναι η ενεργειακή μετάβαση εν μέσω πολέμου;

Οι χώρες της Ε.Ε. βρίσκονταν ήδη στον δρόμο για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι πώς θα το επιτύχουν με τόσο μεγάλη ταχύτητα και χωρίς να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών στον τομέα της ενέργειας.

Ασκήσεις ισορροπίας για την Ε.Ε.: Πόσο δύσκολη είναι η ενεργειακή μετάβαση εν μέσω πολέμου;

Μπορεί οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να μην μπόρεσαν να επισπεύσουν σε μεγάλο βαθμό την μετάβαση της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια, φαίνεται όμως ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε τελικά το απαραίτητο «σπρώξιμο».

Ωστόσο, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας και η είσοδος σε μία νέα εποχή πράσινης ενέργειας – με την ταχύτητα που απαιτεί το σχέδιο της Ε.Ε. όπως παρουσιάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες – είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί ενώπιον σοβαρών και μεγάλων εμποδίων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: οι οικονομίες της Ε.Ε. προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους μετά το ισχυρό σοκ της πανδημίας, ενόσω ο πόλεμος έχει εκτοξεύσει τις τιμές πρώτων υλών, ενέργειας και τροφίμων. Με φόντο αυτή την κατάσταση, οι αποεπενδύσεις από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και λιγνίτη, με την ταυτόχρονη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαιτούν τεράστιο όγκο κεφαλαίων και κατά πάσα πιθανότητα γίνονται «πονοκέφαλος» για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, η άνοδος των τιμών της ενέργειας – σε επίπεδα ρεκόρ για το φυσικό αέριο –  είχε προηγηθεί της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στους τελευταίους μήνες του 2021 οι λογαριασμοί ρεύματος σε σπίτια και επιχειρήσεις αυξήθηκαν έως και κατά 50%, ενώ μάλιστα ορισμένες βιομηχανίες υποχρεώθηκαν να κλείσουν λόγω του κόστους. Οι χώρες της Ε.Ε. και ιδίως η Γερμανία έθεσαν σχέδια για αύξηση των εισαγωγών από τη Ρωσία, τα οποία βέβαια δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν.

Εξ ου και σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η Ε.Ε. θα πρέπει να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τα δύο τρίτα μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα και να τις καταργήσει εντελώς μέχρι το 2027. Το εξαιρετικά φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικούς, χρηματοοικονομικούς, ρυθμιστικούς και τεχνολογικούς κανόνες, καθώς και από ένα βελτιωμένο επιχειρηματικό μοντέλο. Παράλληλα όμως δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι υπάρχουν όσοι έχουν επενδύσει αδρά στα ορυκτά καύσιμα και ασκούν πίεση προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες της Ε.Ε. βρίσκονταν ήδη στον δρόμο για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι πώς θα το επιτύχουν με τόσο μεγάλη ταχύτητα και χωρίς να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών στον τομέα της ενέργειας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το σχέδιο απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο: Πώς θα μειωθεί η προμήθεια κατά 2/3 φέτος;

Τι κοινό έχουν η κλιματική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πώς θα αλλάξει το επιχειρείν ο πόλεμος: 5 πράγματα που πρέπει να περιμένουμε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News