Green Economy Κυριακή 19/06/2022, 13:48
GREEN ECONOMY

Φυσικό αέριο: Νέο πλήγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης

Φυσικό αέριο: Νέο πλήγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης

Nέο πλήγμα στον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης θα επιφέρει το «πάγωμα» για διάστημα μιας εβδομάδας των μεταφορών μέσω του αγωγού Turkstream, το οποίο ανακοίνωσε η Gazprom. 

Σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία, η προσωρινή αναστολή οφείλεται σε εργασίες συντήρησης οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για το διάστημα 21-28 Ιουνίου και είχαν συμφωνηθεί, όπως τονίζεται, μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. 

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ακόμη έναν παράγοντα μείωσης των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με την πίεση προς τα ευρωπαϊκά κράτη να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Άλλωστε, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν μέσα στην εβδομάδα ιλιγγιώδες άλμα κατά 60%, το μεγαλύτερο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. 

Υπενθυμίζεται, ότι η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni SpA ανακοίνωσε προχθές ότι έλαβε μόλις το 50% της προμήθειας που ζήτησε από την Gazprom, σαφώς λιγότερο δηλαδή από τα περίπου 2/3 που είχε λάβει την προηγούμενη ημέρα. Παράλληλα, μείωση των ροών αερίου κάτω του 50% του συνήθους όγκου ανέφερε και η Σλοβακία, ενώ έχει προηγηθεί από τις αρχές της εβδομάδας η ραγδαία μείωση κατά 60% των ροών αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Και η Γαλλία, επίσης, έχει γνωστοποιήσει ότι δεν λαμβάνει καθόλου ρωσικό αέριο από τις 15 Ιουνίου

Σημειωτέον, μάλιστα, ότι και ο αγωγός Nord Stream 1 πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία του την περίοδο 11 έως 21 Ιουλίου προκειμένου να γίνουν έργα συντήρησης. 

moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News