Green Economy Παρασκευή 29/04/2022, 07:13
GREEN ECONOMY

Κρίσιμος ο Μάιος για την ενεργειακή επάρκεια – Οι ημερομηνίες κλειδιά 

Κρίσιμος ο Μάιος για την ενεργειακή επάρκεια – Οι ημερομηνίες κλειδιά 

Κρίσιμος μήνας είναι ο Μάιος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τόσο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας λόγω της απόφασης της Ρωσίας να κόβει την παροχή φυσικού αερίου σε όσους δεν πληρώνουν σε ρούβλια. Όσο και για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνουν κάθε μήνα οι καταναλωτές. 

Σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό φυσικού αερίου από την Gazprom η σύγχυση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και την διακοπή της παροχής σε Πολωνία και Βουλγαρία, αναμένεται να λυθεί στη Έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Μαΐου. 

Ειδικά για τη χώρα μας, το τοπίο θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τις 24 Μαίου που η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα πρέπει να πληρώσει την Gazprom για τον Απρίλιο. Στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου θα πρέπει να πληρώσουν και οι υπόλοιπες ελληνικές εταιρείες που προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, Mytilineos, Προμηθέας Gas και ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. 

Το σχέδιο ενεργειακής επάρκειας 

Ο υπουργός Ενέργειας και άλλα κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν απειλείται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί πως ακόμη και στο πιο ακραίο σενάριο θα καλυπτούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας. 

Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ περιλαμβάνεται η επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητα της Ρεβυθούσας με μια νέα πλωτή δεξαμενή, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο. Με αυτό τον τρόπο θα διπλασιαστεί η αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού αποθήκευσης φυσικού αεριου, ενώ θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα εκφόρτωσης δύο πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Ακόμη, αν και εφόσον χρειαστεί θα λειτουργήσουν με ντίζελ τέσσερις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,7 GW και θα επεκταθεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Τέλος, αξιοποιείται και ο αγωγός ΤΑP, καλύπτοντας το 18% των αναγκών της χώρας μας, με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Μέτρα για την ακρίβεια 

Ένα άλλο μέτωπο -σημαντικό για όλους τους καταναλωτές ενέργειας – που θα πρέπει να κλείσει τον Μάιο είναι αυτό των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα. 

Στο μεταξύ, όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου μέσα στον Μάιο πρόκειται να παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, σε «επίπεδα αισθητά κατώτερα από αυτά που είναι σήμερα». Το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια «πανευρωπαϊκή απάντηση» στην ενεργειακή κρίση. 

Αυτό που μένει να φανεί είναι το αν θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες το μέτρο της επιβολής πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος στο οποίο προχωρούν Ισπανία και Πορτογαλία, έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση της Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις διαβουλεύσεις τόσο με την ΡΑΕ και τους φορείς της αγοράς, όσο και με τις Βρυξέλλες.  

Το όποιο νέο μέτρο αποφασιστεί, σε ευρωπαϊκό ή σε εθνικό επίπεδο, θα ισχύσει από τον Ιούνιο. Για τον Μάιο προβλεπεται η συνέχιση του μηχανισμού στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Οι επιδοτήσεις τον Μάιο, πάντως, θα είναι πιθανότατα λίγο πιο χαμηλές από εκείνες του προηγούμενου μήνα, γιατι η μέση τιμή στη χονδρικη αγορά ήταν επίσης πιο χαμηλή. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μπερδεμένες οι χώρες της Ε.Ε. με τις οδηγίες της Κομισιόν για το ρωσικό φυσικό αέριο

Ενέργεια: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα πληρώσει η Ελλάδα 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News