Green Economy Παρασκευή 10/06/2022, 20:35
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μoβ μέδουσες: Πώς η εξόντωση των θαλάσσιων χελωνών φέρνει την «επέλαση» στις ελληνικές θάλασσες

Μoβ μέδουσες: Πώς η εξόντωση των θαλάσσιων χελωνών φέρνει την «επέλαση» στις ελληνικές θάλασσες

Πριν ακόμα καλά καλά αρχίσει, το φετινό καλοκαίρι είχε ήδη «κουβαλήσει» πάνω του το προδιαγεγραμμένο πρόβλημα των μοβ μεδουσών. Η εξάπλωση τους απασχόλησε και πέρυσι Έλληνες και ξένους τουρίστες αλλά φέτος, όπως όλα δείχνουν, η δυσκολία να βρεθούν «καθαρές» από μοβ μέδουσες παραλίες, θα είναι πολύ μεγαλύτερη. 

Πολλοί ειδικοί επιστήμονες που παρατηρούν από κοντά το φαινόμενο πιστεύουν πως το θέμα έχει λάβει διαστάσεις υστερίας. Μετά από την προτροπή του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας» το κοινό ξεκίνησε από πέρυσι να καταγράφει συστηματικά και σε ζωντανό χρόνο την παρουσία των μοβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, σε μια ειδική πλατφόρμα με τίτλο Jellyfish of Greece- iNaturalist. Σύμφωνα με τις καταγραφές των πολιτών, το ανεπιθύμητο θαλάσσιο είδος εμφανίζεται αυτή τη στιγμή και σε πολλές από τις κοσμοσύχναστες παραλίες της Αττικής.

Και ενώ όλοι ασχολούνται πια φανατικά με το θέμα των κατάλληλων για κολύμπι παραλιών, την ίδια στιγμή, ένα βασικό μέρος αυτού του προβλήματος «δουλεύει» σε παράλληλο χρόνο. Ο λόγος για την υπεραλίευση, αλλά και συχνά την εξόντωση των φυσικών θηρευτών των μοβ μεδουσών: τις θαλάσσιες χελώνες, τον τόνο και τον ξιφία. Όπως εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες, τα παραπάνω τρία θαλάσσια είδη τρέφονται, ανάμεσα σε άλλα, και με μοβ μέδουσες, όμως η συστηματική αλίευση και θανάτωσή τους «ανοίγουν την πόρτα» στην εξάπλωση των μεδουσών.

Η ιστορία που περιγράφει στο kathimerini.gr o Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας είναι πολύ ενδεικτική του τι συμβαίνει. ‘Όπως μας λέει ο ίδιος: «Πριν από λίγες ημέρες, μια σειρά από περιβαλλοντικές οργανώσεις και εθελοντικές ομάδες ξεκινήσαμε μια μικρή αποστολή για να καθαρίσουμε παραλίες στον Παγασητικό κόλπο. Ανάμεσα στη βραχονησίδα Πρασούδα με Κόττες Τρικερίου και συγκεκριμένα κοντά στη παραλία Διακόπι στο νότιο Πήλιο είδαμε μια νεκρή χελώνα να επιπλέει στη θάλασσα. Ήταν μια μεγάλη αρσενική χελώνα τουλάχιστον 1,30 μέτρων μήκους και ήταν καταφανές ότι είχε δεχτεί εσκεμμένο χτύπημα με αιχμηρό αντικείμενο στο κεφάλι. Στη συνέχεια, της είχαν περάσει και ένα σχοινί στο λαιμό, ίσως για να ολοκληρώσουν την αποτρόπαιη ενέργεια τους. Καλέσαμε αμέσως το λιμενικό για να κάνει καταγραφή του συμβάντος».

Σύμφωνα με τον κ. Τακλή, η συγκεκριμένη περιοχή όπου βρέθηκε η νεκρή χελώνα είναι πολύ κοντά σε αυτές που πέρυσι το καλοκαίρι είχαν «δεινοπαθήσει» από την επέλαση των μoβ μεδουσών, όπως άλλωστε όλος ο Παγασητικός κόλπος. «Σκεφτείτε πως σε ξενοδοχειακό συγκρότημα στην παραλία Χόρτο στο νότιο Πήλιο ένας επιχειρηματίας τοποθέτησε το προηγούμενο καλοκαίρι τα πολύ ακριβά ειδικά δίχτυα που συγκρατούν τις μοβ μέδουσες έξω από τα όρια που κινούνται οι κολυμβητές. Το πρόβλημα είναι ήδη υπαρκτό και φέτος σε αυτή την ευρύτερη περιοχή». 

 

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News