Green Economy Πέμπτη 9/06/2022, 12:16
GREEN ECONOMY

Άβαξ: Κλείνει το deal με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τις ΑΠΕ της Volterra 

Άβαξ: Κλείνει το deal με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τις ΑΠΕ της Volterra 

Ζήτημα ωρών θεωρείται η επίσημη ανακοίνωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθώς πηγές της αγοράς αναφέρουν πως έχουν καθοριστεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συναλλαγής. 

Η θυγατρική του ομίλου Άβαξ διαθέτει αιολικά πάρκα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 73 MW, υπό κατασκευή 36 MW και υπό ανάπτυξη έργα ΑΠΕ 150 MW.  Σημειώνεται ότι οι ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Volterra έχουν δεσμούς από το 2019, όταν η πρώτη εξαγόρασε το 45% των αιολικών της δεύτερης στη Βοιωτία (54 MW) και στην Αιτωλοακαρνανία (16 MW). 

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα αποτελέσει και την πρώτη επιθετική κίνηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην αγορά των ΑΠΕ, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της εταιρείας, όπου αναπτύσσεται αυτόνομα και μέσω συνεργασιών, όπως αυτή με την RWE στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο να έχει εγκαταστήσει 7,2 «πράσινα» GW έως το 2024. 

Σε αντίθεση με την πώληση των μονάδων ΑΠΕ, ανοιχτή παραμένει τουλάχιστον μέχρι στιγμής η εκκρεμότητα για την πώληση του προβληματικού χαρτοφυλακίου της προμήθειάς της Volterra που ώθησε και τον όμιλο Άβαξ στην απόφαση για αποεπένδυση από την αγορά του ηλεκτρισμού. 

Η αποεπένδυση από τη Volterra έχει διττή αιτία: 

Σχετίζεται δηλαδή με τις ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις στα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ και το σχεδιασμό της Άβαξ να επενδύσει και να αξιοποιήσει τα κεφάλαια που θα προκύψουν σε νέα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις. Συνδέεται όμως, άρρηκτα και με την ανατίμηση του φυσικού αερίου το 2021 που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση στην τιμή εκκαθάρισης της εγχώριας αγοράς ενέργειας.

Η τήρηση του κώδικα προμήθειας είχε ως επίπτωση την καθυστέρηση στην εναρμόνιση των χρεώσεων των πελατών, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον όμιλο. Η μεγάλη άνοδος του κύκλου εργασιών της Volterra και η αύξηση των τιμών αγοράς είχε ως επακόλουθο την εκτίναξη του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης σε επίπεδο το οποίο η Volterra αδυνατούσε να διαχειριστεί με αποτέλεσμα να χρειαστεί σημαντική στήριξη από την μητρική.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες οι ΑΠΕ της Volterra

Avax: Η Volterra, τα αιτήματα αποζημιώσεων και τα νέα έργα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News