Green Economy Κυριακή 17/04/2022, 13:20
GREEN ECONOMY

Μ. Ντράγκι: Εφικτή πιο γρήγορα η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία

Μ. Ντράγκι: Εφικτή πιο γρήγορα η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη μπορεί να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία πιο γρήγορα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της ιταλικής εφημερίδας, Corriere della Sera.

«Η διαφοροποίηση μπορεί να καταστεί δυνατή και εφικτή σχετικά γρήγορα, πιο σύντομα από ό,τι φανταζόμασταν μόλις πριν από έναν μήνα», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι μετά την επίτευξη συμφωνίας για αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Αλγερία.

«Έχουμε αποθηκευμένο φυσικό αέριο και θα έχουμε περισσότερο από άλλους προμηθευτές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις οποιωνδήποτε περιοριστικών μέτρων θα είναι ήπιες. «Μιλάμε για μείωση έναν με δύο βαθμούς στη θερμοκρασία θέρμανσης και παρόμοιες διακυμάνσεις για τα κλιματιστικά».

Η πρόταση της Ιταλίας να αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία τυγχάνει απήχησης από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως υποστήριξε ο Ντράγκι στην πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Φεβρουάριο του 2021.

«Η Ευρώπη συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη Ρωσία αγοράζοντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων, σε τιμή που δεν έχει σχέση με τις αξίες ιστορικά και το κόστος παραγωγής», είπε. 

Επί του παρόντος, η Ιταλία εισάγει περί του 40% των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και ο ίδιος ο Ντράγκι έχει αναζητήσει εναλλακτικές πηγές από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Παράλληλα τόνισε ότι έχει αρχίσει να συμφωνεί με εκείνους που λένε ότι το να μιλάς με τον Πούτιν είναι «άχρηστο» και «χάσιμο χρόνου».  

«Έχω την εντύπωση ότι η φρίκη του πολέμου και οι σφαγές, με όσα έχουν κάνει σε παιδιά και γυναίκες, είναι εντελώς ανεξάρτητες από τα λόγια και τα τηλεφωνήματα που γίνονται».

Η κυβέρνηση της Ιταλίας «επικεντρώνεται σε αυτό που πρέπει να γίνει» και ο Ντράγκι δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωρίσει, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις εικασίες για έναν εξαιρετικά διχασμένο κυβερνητικό συνασπισμό. Για τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος, ο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος και θα συμμετέχει ως «ένας απλός ψηφοφόρος».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News