Green Economy Τρίτη 8/03/2022, 14:56
GREEN ECONOMY

Ευρώπη: Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία είναι «στρωμένη με αγκάθια» 

Ευρώπη: Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία είναι «στρωμένη με αγκάθια» 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η κίνηση της Ευρώπης να επιβάλει κυρώσεις ως αντίδραση στην κίνηση της Μόσχας, άνοιξε ένα μεγάλο κύκλο προβληματισμού αναφορικά με την ενεργειακή προμήθεια των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Ρωσία είναι ο βασικότερος ενεργειακός τροφοδότης της Ευρώπης, καθώς την προμηθεύει με 158 δισ. μετρικούς τόνους φυσικού αερίου, ένας όγκος που μεταφράζεται σχεδόν στο 30% των ευρωπαϊκών εισαγωγών. 

Ευρώπη: Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία είναι «στρωμένη με αγκάθια» -1

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι μπορεί να περικόψει έως και 80% τις προμήθειες της Ρωσίας για το 2022, με το Κρεμλίνο να απειλεί σήμερα ότι θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1. Ακόμη και αν οι Βρυξέλλες καταφέρουν να αντικαταστήσουν κατά 80% το φυσικό αέριο προερχόμενο από τη Ρωσία, είναι κάτι που δεν θα γίνει άμεσα και έχει μια σειρά από προβλήματα. 

Ακόμη κι αν η Ε.Ε. στραφεί στην ευρωπαϊκή παραγωγή, δεν μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές της. Όπως έχει αναφέρει σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) οι εισαγωγές από χώρες όπως η Νορβηγία ή το Αζεμπαϊτζάν, μπορεί να ανέλθουν στα 10 δισ. μετρικούς τόνους έως το επόμενο έτος.

Ευρώπη: Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία είναι «στρωμένη με αγκάθια» -2

Ωστόσο ήδη η σκανδιναβική χώρα έχει δηλώσει ότι η παραγωγή της έχει φθάσει στα όρια της παραγωγικής της δυναμικότητας, οπότε μια ενδεχόμενη αύξηση των εξαγωγών προς την Ε.Ε. θα απαιτήσεις επανασχεδιασμό της τροφοδοσίας της Νορβηγίας.

Στην περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν, η χώρα σκοπεύει να αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 11% στους 9,1 δισ. τόνους και στους 11 δισ. τόνους το 2023. Το πρόβλημα με το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν είναι ότι πωλείται με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, κάτι που το καθιστά δυσεύρετο για πιο σύντομα χρονικά διαστήματα. 

Την ίδια ώρα, πίεση ασκείται και στα πεδία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η ευρεία αύξηση της εγχώριας ζήτησης από το β΄ τρίμηνο του περασμένου έτους δεν έχει αφήσει πολλά περιθώρια ελιγμών αναφορικά με τις εξαγωγές. 

Στην περίπτωση της Αλγερίας, της αφρικανικής χώρας που προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη, τα ζητήματα είναι δύο: όπως στην περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιο και το γεγονός ότι πλέον η χώρα καταναλώνει περισσότερο φυσικό αέριο από αυτό που εξάγει από τη στιγμή που η εγχώρια ζήτηση κατά την τελευταία δεκαετία διαρκώς αυξάνεται, έχει σαν αποτέλεσμα οι μόνες διαθέσιμες προμήθειες να είναι «δεμένες» με συμβόλαια τα οποία έγιναν πριν χρόνια. 

Περνώντας στην Ασία, μία χώρα που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη είναι το Κατάρ. Το κρατίδιο έχει δηλώσει ότι επιθυμεί ένα 10% με 15% των εξαγωγών του, να ανακατευθυνθεί από την Ασία προς την Ευρώπη. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια είναι πρόβλημα.

Ευρώπη: Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία είναι «στρωμένη με αγκάθια» -3

Φθάνοντας στις ΗΠΑ, επί του παρόντος από την αρχή του έτους είναι η χώρα που προμηθεύει με τα περισσότερα αποθέματα φυσικού αερίου την Ευρώπη. Εντούτοις οι εξαγωγική της δυναμικότητα βρίσκεται στα ανώτερα επίπεδα και τα σχέδια για εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών μονάδων θα πάρουν χρόνια για να υλοποιηθούν. Κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε βούληση της Ε.Ε. να αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ίσως να χρειασθεί κάποια χρόνια για να πάρει σάρκα και οστά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Με ενεργειακό πόλεμο απειλεί η Μόσχα την Ευρώπη: Τέλος ο Nord Stream 1, πετρέλαιο 300 δολαρίων

Φυσικό αέριο: Με άνοδο έως 32% αντιδρά στις ρωσικές απειλές

Κομισιόν: Σχέδια για μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως και 80% – Επιταχύνεται το Green Deal

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News