Green Economy Δευτέρα 14/03/2022, 20:09 ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
GREEN ECONOMY

Εξ(οικονόμηση) και εκσυγχρονισμός στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Εξ(οικονόμηση) και εκσυγχρονισμός στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Τα Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εκσυγχρονίζονται για να εναρμονιστούν με τα mega-trends του decarbonization αλλά και του digitalization και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ορθή και υγιή μετάβαση στην «επόμενη μέρα» της ενέργειας.

Ο ΑΔΜΗΕ (μεταφορά) βρίσκεται σήμερα σε φάση μετασχηματισμού που θα τον μετατρέψει σε έναν ψηφιακό Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Digital TSO) δίνοντας έμφαση στο:

Asset Performance Management System: σύστημα που επιτρέπει τη διαχείριση των παγίων του Διαχειριστή μέσω του ελέγχου και της αξιολόγησης της κατάστασης τους, αποτρέποντας σφάλματα και ενισχύοντας την ασφάλεια και την αποδοτικότητα του συστήματος.

Digital Infrastructure & Digital Grid: βελτιστοποίηση του δικτύου μέσω της εξισορρόπησης φορτίου σε πραγματικό χρόνο, των δικτυακών ελέγχων και των συνδεδεμένων end-to-end αγορών.

Data Analytics Strategy: λογισμικό διαχείρισης Big & Open data για τις διαδικασίες εποπτείας και ελέγχου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατ’ αντιστοιχία και ο ΔΕΔΔΗΕ (διανομή) ακολουθεί την ψηφιακή μετάβαση και αναβαθμίζεται ώστε να μπορεί να υποστηρίξει βέλτιστα τον τελικό καταναλωτή, βιομηχανικό και οικιακό, και να κάνει το liaison μεταξύ αυτού και του ΑΔΜΗΕ:

Με νέες «software» ψηφιακές υπηρεσίες που εκσυγχρονίζουν τον Διαχειριστή όπως η αναβάθμιση του website, νέο mobile app με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή.

Με νέες «hardware» ψηφιακές υπηρεσίες όπως οι «έξυπνοι μετρητές» που παρέχουν γνώση της κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο και η εφαρμογή τηλεματικής στη διαχείριση του στόλου των οχημάτων για αμεσότερες επεμβάσεις στο Δίκτυο.

Με τις παραπάνω ενέργειες, οι Διαχειριστές θα συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή και το ενεργειακό μίγμα, στη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και στην προσαρμογή των λειτουργιών του δικτύου στα νέα δεδομένα ενίσχυσης της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News