Green Economy Παρασκευή 25/02/2022, 13:00
GREEN ECONOMY

Κ. Σκρέκας: Ομαλή η τροφοδοσία φυσικού αερίου – Οι «άμυνες»

Κ. Σκρέκας: Ομαλή η τροφοδοσία φυσικού αερίου – Οι «άμυνες»

Η ροή φυσικού αερίου είναι ομαλή στην Ελλάδα και δεν υπάρχουν δυσλειτουργίες, είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας,  τονίζοντας ότι υπάρχουν αποθέματα για να καλυφθεί η ζήτηση σε περίπτωση που υπάρξει κρίση στον ανεφοδιασμό.

Όπως είπε ο υπουργός, η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας είναι ικανοποιητική, χθες παραδόθηκε ένα ακόμα φορτίο 108.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου δια θαλάσσης ενώ μπορεί να αυξηθεί και η παράδοση μέσω του αγωγού TAP.

«Οσον αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα ημερών», είπε ο κ. Σκρέκας.

Και πρόσθεσε ότι τα αποθέματα νερού για την λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, που έχουν όμως την δυνατότητα εναλλαγής με diesel.

Αναφορικά με τις τιμές ο υπουργός τόνισε: «Δυστυχώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την σφοδρή διεθνή ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της κοινωνίας για όσο χρειαστεί.

Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Κορυφής όπου συμμετείχε, η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη το ότι η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής».

Ο κ. Σκρέκας ζήτησε εξάλλου χθες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν τη σημασία της πρότασης που έχει υποβάλλει έγκαιρα η ελληνική Κυβέρνηση, για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από το προηγούμενο Φθινόπωρο. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο απαιτεί την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ενέργεια: Φόβοι για την επάρκεια αλλά και τις τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News