Green Economy Παρασκευή 28/01/2022, 13:24
GREEN ECONOMY

EBRD: Επενδύει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στη Dimand για την ανάπτυξη πράσινων κτιρίων

EBRD: Επενδύει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στη Dimand για την ανάπτυξη πράσινων κτιρίων

Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στη Dimand επενδύει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αυξάνοντας τη συνολική της τοποθέτηση στα 71,5 εκατ. ευρώ.

Η κοινοπραξία ανήκει κατά 35% στην EBRD και κατά 65% στην Arcela Investments, θυγατρική εξ ολοκλήρου της Dimand, της ελληνικής εταιρείας κατασκευής και ανάπτυξης ακινήτων.

Η πρόσθετη επένδυση έχει στόχο τη χρηματοδότηση νέων πράσινων κτιρίων, με επίκεντρο τα γραφεία, τα έργα μικτής χρήσης και τα ξενοδοχεία πόλης.

Από την ίδρυση της κοινοπραξίας το 2017, η EBRD έχει επενδύσει σε πέντε έργα πράσινης πιστοποίησης στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων του Πύργου Πειραιώς, των κτιρίων γραφείων Plaza 2 και 3 στο λιμάνι του Πειραιά, του κτιρίου γραφείων της Importex και του ξενοδοχείου Omonoia Moxy.

Ο κλάδος των κατασκευών αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% όλων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια και το ήμισυ της παγκόσμιας εξόρυξης πρώτων υλών. Κατά συνέπεια, η ανάγκη για βιώσιμες κτιριακές δομές και ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Παρά την αύξηση της ζήτησης για βιώσιμα κτίρια στην Ελλάδα, εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμένη προσφορά, ενώ για χρόνια είναι ανεπαρκείς οι επενδύσεις στην ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνεργασία της EBRD με τη Dimand, η οποία επικεντρώνεται σε έργα ανάπλασης και σε ριζικές ανακαινίσεις, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση της αγοράς ακινήτων σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ανθεκτικότητας στον κλίμα.

Ο Vlaho Kojakovic, Επικεφαλής Ακίνητης Περιουσίας και Τουρισμού της EBRD, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε την εξαιρετική συνεργασία μας με τη Dimand και υποστηρίζουμε την κοινοπραξία για τη χρηματοδότηση ενός νέου κύκλου ώριμων έργων στην Ελλάδα. Η κοινοπραξία ενσωματώνει τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα των πόρων ως συστηματικό και βασικό στοιχείο της επιχειρηματικής της στρατηγικής, ενώ συμπλέει με μια σειρά από στρατηγικές προτεραιότητες που θέτει η EBRD, υποστηρίζοντας τελικά την μείωση των εκπομπών στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα».

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και πλειοψηφικός μέτοχος της Dimand, πρόσθεσε: «Μας τιμά η συνεχής εμπιστοσύνη και υποστήριξη της EBRD στην εταιρεία και την επιχείρησή μας. Από το 2017, η EBRD μας βοήθησε να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε και ανυπομονούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη στρατηγική μας σχέση και να επενδύσουμε σε μια νέα σειρά βιώσιμων έργων».

Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει επενδύσει περί των 5,4 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 85 έργα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

EBRD: Ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα το 2021 ύψους 838 εκατ. ευρώ

EBRD: Μπήκε με 25 εκατ. ευρώ στο ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News