Green Economy Κυριακή 6/12/2020, 11:23
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Θύμα της κλιματικής αλλαγής η Νήσος Φρέιζερ

Θύμα της κλιματικής αλλαγής η Νήσος Φρέιζερ

Την εντολή εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής στην παραλιακή πόλη Χάπι Βάλεϊ της Νήσου Φρέιζερ, στην βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας, έδωσαν οι αρχές του Κουίνσλαντ, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει θαμνώδεις εκτάσεις.

Η πυρκαγιά άρχισε εδώ και επτά εβδομάδες από φωτιά που είχαν ανάψει παράνομοι κατασκηνωτές και έχει επεκταθεί σε μεγάλη έκταση της βορειοανατολικής ακτής, που αποτελεί τμήμα του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου και είναι γνωστή για τα «τροπικά δάση« της θάλασσας, τους αμμόλοφους και τις λίμνες της.

Επίγειες δυνάμεις και πυροσβεστικά αεροσκάφη αγωνίζονται για να περιορίσουν την πυρκαγιά στην Νήσο Φρέιζερ, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ η υπηρεσία διαχείρισης κρίσεωων ανήρτησε επείγουσα ειδοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άμεση εκκένωση.

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες της περασμένης εβδομάδας στην περιοχή του Κουίνσλαντ ευνόησαν την εκδήλωση πυρκαγιών. Οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι 48 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αυστραλία διανέι ένα από τα θερμότερα και μακρύτερα καλοκαίρια τα τελευταία χρόνια. Το περσινό ονομάσθηκε «Μαύρο Καλοκαίρι» από τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον εξαιτίας των τεράστιων πυρκαγιών που έκαναν στάχτη έκταση 120 εκατομμυρίων στρεμμάτων και προκαλώντας το θάνατο σε 1 δισεκατομμύριο ζώα και 33 ανθρώπους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News