GREEN ECONOMY

«Παράθυρο» για νέα μονάδα φυσικού αερίου ανοίγει η ΔΕΗ

Ποιες παράμετροι θα κρίνουν την υλοποίησή της-Τα σχέδια των άλλων «παικτών»

«Παράθυρο» για νέα μονάδα φυσικού αερίου ανοίγει η ΔΕΗ

Το πρώτο βήμα για την κατασκευή μιας ακόμα μονάδας φυσικού αερίου -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σχετική απόφαση έχει ληφθεί- πραγματοποίησε η ΔΕΗ, αποκτώντας από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής για νέο σταθμό ισχύος 665 MW.  Ο σταθμός έχει χωροθετηθεί στην Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Κομοτηνής, πλησίον της μονάδας φυσικού αερίου που ήδη διαθέτει η εταιρεία.

«Θέλαμε να διευρύνουμε τις επιλογές μας και να έχουμε διαθέσιμη και αυτή την εναλλακτική», εξηγούν στο ΜR αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση για το αν θα προχωρήσει η εν λόγω επένδυση θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, αφού έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Η βασικότερη παράμετρος για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου -όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά και για τις υπόλοιπες εταιρείες που έχουν ήδη άδειες παραγωγής και ωριμάζουν τα έργα τους από αδειοδοτικής πλευράς- είναι ο Μόνιμος Μηχανισμός  Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM)  που θα αποζημιώνει τις ευέλικτες μονάδες για την επάρκεια ισχύος που προσφέρουν στο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας.  Προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός τέτοιου μηχανισμού είναι να έχει πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG COMP), ως συμβατού με την ενωσιακή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων. Η σχετική κοινοποίηση δεν έχει γίνει ακόμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις 31 Μαρτίου 2021 λήγει  ο Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας (TFRM).   

Σημαντική συνιστώσα αποτελεί επίσης η πορεία του Target Model,  που προς το παρόν φαίνεται να λειτουργεί πιο διευκολυντικά για τις καθετοποιημένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται τόσο στην προμήθεια όσο και στην παραγωγή ρεύματος με θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.  Υπάρχει επίσης και το θέμα της χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι -με τα σημερινά δεδομένα- κλείνει στο τέλος του έτους η  «πόρτα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα φυσικού αερίου, τόσο από το νέο ΕΣΠΑ όσο και από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Αυτή τη στιγμή, η ΔΕΗ διαθέτει πέντε μονάδες φυσικού αερίου, στη Μεγαλόπολη, στην Κομοτηνή, στο Λαύριο (2 μονάδες) και στο Αλιβέρι. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής νέας μονάδας μιλώντας σε συνέδριο  τον Απρίλιο του 2020. Όπως είχε επισημάνει τότε, υπάρχει «χώρος» για  1-2 νέες μονάδες φυσικού αερίου για να λειτουργήσουν στις νέες αγορές του Target Model. Είχε ωστόσο ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση για την όποια κίνηση της ΔΕΗ θα ήταν να υπάρχει καθαρός ορίζοντας για το σχήμα στήριξης των μονάδων αερίου για την επάρκεια που παρέχουν στο σύστημα.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2020-2030 του ΑΔΜΗΕ, «κλειδιά» για να αποφευχθούν διαταραχές στην ηλεκτροδότηση είναι  -μεταξύ άλλων- ο συνδυασμός του χρόνου της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων με την ένταξη νέων θερμικών σταθμών  συνολικής ισχύος περί τα 2.200 MW.   Ο Διαχειριστής επισημαίνει ακόμα -εμμέσως πλην σαφώς- και την αναγκαιότητα θέσπισης του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος αναφέροντας -σε συμπληρωματική μελέτη του για την Επάρκεια Ισχύος την περίοδο 2021-2023-  ότι «ο σχεδιασμός για την πρόωρη απόσυρση μονάδων επιτείνει την ανάγκη για άμεση λήψη και υλοποίηση συγκεκριμένων θετικών μέτρων, στα πλαίσια πιθανώς διαμόρφωσης σχετικού διακριτού μηχανισμού από τους αρμόδιους φορείς, ο οποίος να καλύπτει το σύνολο της αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη νέων μονάδων στο σύστημα εντός των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης αλλά και να αποτραπεί οποιοσδήποτε κίνδυνος περαιτέρω απόσυρσης υφιστάμενης ισχύος ηλεκτροπαραγωγής».

Όσον αφορά στα σχέδια των υπολοίπων «παικτών», σε  προχωρημένη φάση κατασκευής βρίσκεται η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos (ισχύος 826 MW) στη Βοιωτία καθώς και η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V της ΔΕΗ, για την οποία εξετάζεται η μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου μετά το 2028.  Και οι δυο εκτιμάται ότι θα έχουν τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2022.

Προσφορά Σύνδεσης έχει λάβει και η μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 665 MW της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -επίσης στην περιοχή της Κομοτηνής-, ενώ στο «παιχνίδι» της κατασκευής νέων μονάδων φυσικού αερίου βρίσκονται επίσης η Elpedison (με σχέδιο εγκατάστασης νέας μονάδας 830 MW στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη), ο όμιλος Kοπελούζου (που έχει σχέδιο για μονάδα 650 MW στη BI.ΠΕ Αλεξανδρούπολης), η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ (για μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 651 ΜW στη Θίσβη της Βοιωτίας) και η ΚΕΝ του Ομίλου Καράτζη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News