Green Economy Πέμπτη 2/05/2024, 19:33
GREEN ECONOMY

Γαλλία: Σχέδια για εξαπλασιασμό της υπεράκτιας παραγωγής αιολικής ενέργειας έως το 2035

Ο Le Maire άνοιξε διαγωνισμό για δύο πλωτά αιολικά πάρκα 250 μεγαβάτ στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Γαλλία: Σχέδια για εξαπλασιασμό της υπεράκτιας παραγωγής αιολικής ενέργειας έως το 2035

Η Γαλλία παρουσίασε σχέδια για την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά με τα γειτονικά έθνη και να επιταχύνει την πρόοδό της προς την επίτευξη των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire ανακοίνωσε μια σειρά από διαγωνισμούς και κίνητρα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Saint-Nazaire στην ακτή του Ατλαντικού. Είναι μέρος των σχεδίων για εξαπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας έως το 2035, μια σημαντική αύξηση για μια βιομηχανία που αγωνίστηκε με την εκτίναξη του κόστους και τους περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας τα τελευταία χρόνια.

«Θέλουμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη», δήλωσε ο Le Maire την Πέμπτη μετά την τελετή απόπλου ενός υπεράκτιου υποσταθμού. «Όσο περισσότερο αναπτύσσουμε αιολικά πάρκα στη θάλασσα, τόσο πιο ανταγωνιστική θα είναι η ενέργειά τους και τόσο πιο ανεξάρτητοι θα είμαστε».

Οι κυβερνήσεις συνειδητοποιούν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν μια βιομηχανία που θεωρούν ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η Γαλλία, της οποίας η υπεράκτια αιολική δυναμικότητα υπολείπεται της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, στοχεύει σε 18 γιγαβάτ έως το 2035 και 45 γιγαβάτ έως τα μέσα του αιώνα – καλύπτοντας το ένα πέμπτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα διαθέτει μόλις 3 γιγαβάτ θαλάσσιων αιολικών πάρκων σε λειτουργία ή υπό κατασκευή.

Ο Le Maire άνοιξε διαγωνισμό για δύο πλωτά αιολικά πάρκα 250 μεγαβάτ στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τα αποτελέσματα των δημοπρασιών θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει σύντομα χρονοδιαγράμματα για τις επόμενες δημοπρασίες.

Ο νικητής ενός διαγωνισμού για ένα πλωτό αιολικό πάρκο 250 μεγαβάτ στα ανοικτά της Βρετάνης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Le Maire. Ο προτιμώμενος πλειοδότης αποσύρθηκε πρόσφατα, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται τώρα με τον επιλαχόντα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας υπουργικός σύμβουλος, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μεταξύ των κυβερνητικών κινήτρων είναι ένα σχέδιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας που καθυστερεί τις συνδέσεις με το δίκτυο και για τη συντόμευση των διαδικασιών για μελλοντικούς διαγωνισμούς. Θα δοθεί επίσης έμφαση στον γαλλικό εξοπλισμό για την «υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων», δήλωσε ο Le Maire, επαινώντας μια σύμβαση ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπεγράφη την Πέμπτη για την κατασκευή τριών υπεράκτιων υποσταθμών στο ναυπηγείο Chantiers de l’Atlantique.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Principia: Ποια είναι η εταιρεία που προέκυψε από την κ/ξ Enel-Macquarie Asset Management

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο ενέργειας του κόσμου: Πέντε φορές σαν το Παρίσι, ορατό από το διάστημα

Σχεδόν τζάμπα το ρεύμα στην Ισπανία – Προς νέο ρεκόρ οι ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News