Green Economy Τετάρτη 28/02/2024, 13:17
GREEN ECONOMY

Πώς η πολιτική επηρεάζει τη μάχη για την κλιματική κρίση – Το παράδειγμα της Climate Action 100+

Πώς η πολιτική επηρεάζει τη μάχη για την κλιματική κρίση – Το παράδειγμα της Climate Action 100+

Όταν η υπερθέρμανση του πλανήτη πολιτικοποιείται, τότε οι επενδυτές της «πράσινης ενέργειας» αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Αυτή την προειδοποίηση εξέπεμψε ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως συνασπισμούς επενδυτών για την κλιματική αλλαγή, αφού αρκετά από τα μέλη του αποχώρησαν από την ομάδα αυτόν τον μήνα. Η Climate Action 100+ ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα ότι η κλιματική κρίση αποτελεί «έναν ολοένα αυξανόμενο οικονομικό κίνδυνο για τη μακροπρόθεσμη αξία των μετόχων και την ευρύτερη οικονομία και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε ένα βήμα πίσω τώρα».

Οι JPMorgan Asset Management, State Street Global Advisors και Pacific Investment Management Co. αποσύρθηκαν από την πρωτοβουλία CA100+ αυτόν τον μήνα, ενώ η BlackRock Inc. μετέφερε τη συμμετοχή της στον διεθνή της βραχίονα, πράγμα που σημαίνει ότι η μητρική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη δεν θα είναι πλέον συνδεδεμένη με τον κλιματικό συνασπισμό.

Κάθε ένας από τους αμερικανικούς επενδυτικούς κολοσσούς έδωσε τον δικό του, τεκμηριωμένο λόγο για την αποχώρηση, αλλά το υπονοούμενο ήταν σαφές: Ο πόλεμος των Ρεπουμπλικανών και της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων κατά της στρατηγικής επενδύσεων ESG σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διοικητικά θέματα δυσχεραίνει την ανάληψη δράσης για το κλίμα από την πλευρά των επενδυτών. Και αυτή η ένταση πρόκειται να αυξηθεί καθώς η πρωτοβουλία CA100+ εισέρχεται σε μια νέα φάση στην οποία οι συμμετέχοντες αναμένεται να υιοθετήσουν μια πιο ενεργή προσέγγιση.

Ενδεικτικό είναι ότι υπήρξαν περισσότερες από 160 προτάσεις σε πολιτειακό επίπεδο στις ΗΠΑ που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, οι οποίες είχαν ως στόχο να απαγορεύσουν στους επενδυτές και τις εταιρείες να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες ESG κατά τη λήψη οικονομικών αποφάσεων.

Ο πόλεμος των Ρεπουμπλικανών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και αρκετοί από τους ιδρυτές της πρωτοβουλίας, όπως η Take Betty Yee, η οποία προειδοποίησε ότι όταν οι διαχειριστές κεφαλαίων των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «πολιτικά υποκινούμενες επιθέσεις», επειδή «λαμβάνουν υπόψη τους σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής στις αποφάσεις τους», τότε εμποδίζεται το έργο τους. 

«Ο κλιματικός κίνδυνος είναι οικονομικός κίνδυνος, τελεία και παύλα», λέει η Yee, η οποία είναι μέλος των Δημοκρατικών, προσθέτοντας: «Η δέσμευση των επενδυτών να ενθαρρύνουν την εταιρική αξιολόγηση του κλιματικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, αποτελεί τη βάση μιας υπεύθυνης και αποτελεσματικής επενδυτικής προσέγγισης».

Παρόλα τα εμπόδια, οι ιδρυτές της πρωτοβουλίας CA100+ επιμένουν ότι η αποστολή τους έχει κάνει πρόοδο. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αποδεδειγμένης προόδου για την οποία όλοι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι», ισχυρίζεται η Yee.

Η CA100+ επισημαίνει τον αριθμό των επενδυτών που υποστηρίζουν την εκστρατεία (περισσότεροι από 700, από 225 που ήταν όταν ξεκίνησε η ομάδα)- τον αυξανόμενο αριθμό των εταιρειών που παρακολουθεί η ομάδα και τον αυξανόμενο αριθμό εταιρειών που έχουν εφαρμόσει την εποπτεία του διοικητικού συμβουλίου για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της κλιματικής αλλαγής.

Η κατάσταση διεθνώς

Σε μια χρονιά γεμάτη εκλογές, οι δεξιοί πολιτικοί σε όλο τον κόσμο υπόσχονται να ανακόψουν τις πράσινες πολιτικές, υποβαθμίζοντας παράλληλα την κλιματική κρίση και θέτοντας ακόμη περισσότερο υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον οι χώρες μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη δυναμική στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. 

Στις ΗΠΑ, ο επί μακρόν αρνητής του κλίματος Ντόναλντ Τραμπ περιορίζει στο ελάχιστο τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη ρητορική του, έχει επιτεθεί στα ηλεκτρικά οχήματα και έχει δεσμευτεί να επιδιώξει την κατάργηση του νόμου για το κλίμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν απομακρύνει με επιτυχία τις εταιρείες από τη βιωσιμότητα με την πολυετή εκστρατεία τους κατά της ESG.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δεξιά κόμματα που αντιτίθενται στην ισχυρή δράση για το κλίμα είναι πιθανό να αυξήσουν την εκπροσώπησή τους μετά τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο (ενώ οι Πράσινοι αναμένεται να χάσουν έδρες). Αυτό καθιστά ορατό τον κίνδυνο να υποχωρήσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, δύο από τους τρεις μεγαλύτερους ρυπαντές του κλίματος στον κόσμο, από τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες τους μετά το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Ελπίδες για έγκριση αυστηρότερων κανόνων ESG

Η ενεργειακή δημοκρατία έρχεται στην Ελλάδα

ΕΥ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρωτοστατούν στις επιδόσεις ESG – Που υστερούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News