Green Economy Κυριακή 25/02/2024, 19:01
GREEN ECONOMY

Νέο έργο LNG ετοιμάζει το Κατάρ

Έχει ήδη υπογράψει μια σειρά από συμφωνίες για την πώληση του καυσίμου, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας 27 ετών με την China Petroleum & Chemical Corp. και με ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Eni SpA, η TotalEnergies SE και η Shell Plc.

Νέο έργο LNG ετοιμάζει το Κατάρ

Το Κατάρ σχεδιάζει να επεκτείνει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης και της παύσης των αναπτυξιακών έργων στις ΗΠΑ.

Η χώρα που ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ως ο μεγαλύτερος αποστολέας LNG, θα αναπτύξει ένα νέο έργο 16 εκατομμυρίων τόνων ετησίως πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, ανεβάζοντας την ετήσια παραγωγική ικανότητα σε 142 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Saad Al-Kaabi.

Η επέκταση ανοίγει το δρόμο για τη χώρα της Μέσης Ανατολής να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα κυρίαρχο ρόλο στις παγκόσμιες εξαγωγές. Έχει ήδη υπογράψει μια σειρά από συμφωνίες για την πώληση της προμήθειας από την τρέχουσα επέκτασή της σε 126 εκατομμύρια τόνους, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας 27 ετών με την China Petroleum & Chemical Corp. και με ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Eni SpA, η TotalEnergies SE και η Shell Plc. Η ζήτηση για LNG προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο από 50% έως το 2040, λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης στην Ασία, σύμφωνα με τη Shell.  

Νέο έργο LNG ετοιμάζει το Κατάρ-1

 

Η επέκταση ακολουθεί την ανακάλυψη 250 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Βόρειο Πεδίο, αυξάνοντας τα συνολικά αποθέματα σε περίπου 2.000 τρισεκατομμύρια, δήλωσε ο Al-Kaabi. Η χώρα εξακολουθεί να αξιολογεί νέες γεωτρήσεις στο πεδίο και θα παράγει περισσότερα εάν υπάρξουν πρόσθετα ευρήματα φυσικού αερίου, είπε.

Το Κατάρ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα φέρει εταίρους για το νέο έργο, δήλωσε ο Al-Kaabi. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν προσωρινή παύση στις νέες άδειες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου τον Ιανουάριο, ενώ μελετούν τον αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια. Η παύση στις εγκρίσεις θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 14 μήνες, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα ενέργειας Amos Hochstein.

Η αμερικανική παύση έρχεται καθώς οι παραγωγοί και άλλοι υποστηρικτές επιμένουν ότι το φυσικό αέριο είναι μια εναλλακτική λύση χαμηλότερων εκπομπών σε σχέση με τον άνθρακα ή το πετρέλαιο και μπορεί να συμπληρώσει την αυξανόμενη υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο Al-Kaabi αναμένει παγκόσμια έλλειψη φυσικού αερίου παρά τα νέα έργα.

«Το μόνο πράγμα που θα μας σταματούσε να ανακοινώνουμε περισσότερα έργα είναι αν δεν πιστεύαμε ότι υπάρχει αγορά για το φυσικό αέριο», δήλωσε.  

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζήτησης είναι πιθανό να προέλθει από την Ασία, ενώ και η Ευρώπη θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι βραδύτερος, δήλωσε ο Al-Kaabi.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News