Green Economy Τρίτη 10/10/2023, 22:03
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο θέρμανσης: Γιατί θα ξεκινήσει κάτω από το 1,5 ευρώ το λίτρο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Γιατί θα ξεκινήσει  κάτω από το 1,5 ευρώ το λίτρο

Αν δεν υπάρξει κάποια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη μέσα στα επόμενα 24ωρα, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή χαμηλότερη από 1,5 ευρώ το λίτρο.

Η συνεχής μείωση της τιμής χονδρικής του πετρελαίου κίνησης τα τελευταία 24ωρα -η οποία μάλιστα θα συνεχιστεί και αύριο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών- θα φέρει την τιμή λιανικής πολύ κοντά στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή πολύ κοντά στα 1,40-1,45 ευρώ.

Η έναρξη των εχθροπραξιών στην Μέση Ανατολή ανέκοψε την πτωτική τάση που είχε διαμορφωθεί στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν καταγράφονται ακραίες διακυμάνσεις -το μπρεντ έχει σταθεροποιηθεί στα 86-87 δολάρια το βαρέλι- κάτι που σημαίνει ότι προς το παρόν δεν φαίνονται απότομες αυξήσεις στον ορίζοντα τουλάχιστον για τα επόμενα 1-2 24ωρα.

Ενδεικτική είναι η πορεία της τιμής χονδρικής του πετρελαίου κίνησης (σ.σ ουσιαστικά αυτή αποτυπώνει και την πορεία της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης καθώς το μόνο που έχει να γίνει στις 13 Οκτωβρίου είναι ότι θα αφαιρεθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης ήτοι 410 ευρώ ανά 1000 λίτρα για να προστεθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης ήτοι 280 ευρώ ανά 1000 λίτρα).

Στις 20 Σεπτεμβρίου, η τιμή χονδρικής είχε φτάσει στα 1,35 ευρώ το λίτρο. Αυτή η τιμή έβγαζε λιανική πετρελαίου θέρμανσης πάνω από 1,51 ευρώ. Με την τιμή χονδρικής σήμερα να έχει υποχωρήσει στα 1,28 ευρώ ανά λίτρο, κινούμαστε στην περιοχή του 1,42-1,43 ευρώ ανά λίτρο.

Μένει να φανεί, επί αυτής της τιμής αν τα διυλιστήρια θα προχωρήσουν τελικώς σε κάποιας μορφής επιδότηση για να ενισχύσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Φέτος, το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι πολύ ακριβότερο και από το φυσικό αέριο και από το ρεύμα (αν η θέρμανση γίνεται με κλιματιστικά ή αντλία θερμότητας) οπότε η ζήτηση του συγκεκριμένου καυσίμου θα εκδηλώνεται μόνο από όσους δεν έχουν εναλλακτική λύση ενώ θα εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες. Με στόχο να υπάρξει ένας καθησυχασμός της κοινής γνώμης η οποία έβλεπε ακόμη και πριν από λίγες ημέρες την διεθνή τιμή του πετρελαίου να καλπάζει προς τα 100 δολάρια, είναι πιθανό να δούμε από την Παρασκευή ευνοϊκές εμπορικές πολιτικές τόσο από τα διυλιστήρια όσο και από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. 

Διαβάστε επίσης: 

Στο 1,6% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – Με 9,4% «τρέχει» στα τρόφιμα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σημαντική πτώση των τιμών – Την Παρασκευή η έναρξη διάθεσης

Ενας ακόμη δύσκολος, ενεργειακά, χειμώνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News