Green Economy Πέμπτη 21/09/2023, 08:47 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
GREEN ECONOMY

Τέλος Απριλίου του 2024 στους δρόμους τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία

Τέλος Απριλίου του 2024 στους δρόμους τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία

Θέμα ημερών είναι η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων, όπως ανακοίνωσε και στο 6ο συνέδριο υποδομών και μεταφορών – ITC 2023 που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται εντός του επόμενου δεκαημέρου να έχει υπογραφεί η σύμβαση με την κινεζική Yutong Bus, γεγονός που θα δώσει το πράσινο φως για την κυκλοφορία τους στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από τα τέλη Απριλίου του 2024.

Η κινεζική Yutong Bus, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον όμιλο Κοπελούζου, έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει περίπου 300 λεωφορεία την ημέρα, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η έλευση όλης της παρτίδας των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων (μαζί με τους φορτιστές) στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 250 απλά ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων, ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ. και των παρελκομένων τους.

Η Yutong Bus είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος με προσφερόμενη τιμή 440.720 ευρώ πλέον ΦΠΑ για κάθε λεωφορείο, με τη συνολική προσφορά να ανέρχεται στα 110,8 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και οι φορτιστές) πλέον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταφορών, από τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία, τα 140 προορίζονται να ενταχθούν στον στόλο της ΟΣΥ και τα υπόλοιπα 110 θα ενταχθούν στον στόλο του ΟΑΣΘ.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση των εργασιών στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ, αφού πρέπει να εγκατασταθεί αντίστοιχη υποδομή για την υποστήριξη αυτής της τεχνολογίας, ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου 2024 εκτιμάται από το υπουργείο Μεταφορών πως θα πραγματοποιηθούν ο εκτελωνισμός και η έλευση των οχημάτων.

Η παράδοσή τους προγραμματίζεται να γίνει ένα μήνα μετά, ώστε τον Απρίλιο να μπουν σε κυκλοφορία. Εκτός όμως από τα 250 λεωφορεία, εκκρεμούν εξελίξεις και σε άλλα τρία τμήματα του «πολύπαθου» διαγωνισμού, με το υπουργείο Μεταφορών να εκτιμά πως το σύνολο των 650 νέων οχημάτων (ηλεκτρικών και φυσικού αερίου) αναμένεται να έχει δοθεί σε κυκλοφορία έως τα μέσα του 2025.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News