Green Economy Τετάρτη 20/09/2023, 16:03
ΙΕΝΕ

Αυξάνεται η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας – Ενισχύεται η συμβολή των ΑΠΕ

Αυξάνεται η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας – Ενισχύεται η συμβολή των ΑΠΕ

Παρότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διεισδύουν όλο και περισσότερο στο εθνικό ενεργειακό μίγμα, οι ενεργειακές εισαγωγές της χώρας την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν αισθητά. 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ διαμορφώθηκε στο 35,9% το 2021, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή άνοδο σε σχέση με το 2006, όταν το αντίστοιχο μερίδιο κυμαινόταν κοντά στο 9%. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΝΕ, σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (με χαρακτηριστικά μη ελεγχόμενης παραγωγής, δηλαδή στην ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς στο σύστημα μεταφοράς), το ποσοστό των αιολικών ανερχόταν στο 48,6% και των φωτοβολταϊκών στο 25%. Επιπλέον, το μερίδιο των υδροηλεκτρικών σταθμών κατέλαβε το 23,9% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ το 2021.

Συνολικά και Ειδικά Μερίδια Συμμετοχής των ΑΠΕ στο Εγχώριο Ενεργειακό Σύστημα στη Βάση Μεθοδολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2006-2021

Αυξάνεται η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας – Ενισχύεται η συμβολή των ΑΠΕ-1

Σε ό,τι αφορά την ακαθάριστη διαθέσιμη ενέργεια το 2021, το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα αντιστοιχούσαν στο 51,5%, με το φυσικό αέριο (23,4%), τις ΑΠΕ (16,5%) και τα ορυκτά καύσιμα (7,3%) να ακολουθούν. Σε σχέση με το 2010, καταγράφηκε αύξηση 75,2% στη διαθέσιμη ενέργεια από ΑΠΕ, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μείωση 78,2% των στερεών ορυκτών καυσίμων το ίδιο διάστημα.

Επίσης, το μερίδιο των ΑΠΕ μεταξύ 2007 και 2021 αυξήθηκε σημαντικά αφενός στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου στην τελική κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, με μέσο ρυθμό ετήσιας αύξησης στο 8% και στο 7% αντίστοιχα.

Αυξάνεται η ενεργειακή εξάρτηση

Παρά την σταθερά αυξανόμενη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο εθνικό ενεργειακό μίγμα, ο δείκτης ενεργειακής εξάρτησης κινείται την τελευταία δεκαετία -τουλάχιστον πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- σε αντίθετη κατεύθυνση, καταγράφοντας σημαντική επιδείνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΝΕ, το 2010 το 68,6% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας στην Ελλάδα προερχόταν από εισαγωγές. Το 2021 το μερίδιο αυτό αυξήθηκε στο 73,8%, κυρίως λόγω αύξησης του μεριδίου του εισαγόμενου πετρελαίου και των ορυκτών καυσίμων. Πιο συγκεκριμένα, το μερίδιο των εισαγωγών πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων το 2021 ανερχόταν σε 93,1%, του φυσικού αερίου σε 99,4%, παραμένοντας σχετικά σταθερό από το 2010 και των στερεών καυσίμων σε 9,6%.

Βαθμός ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας, 2010-2021

Αυξάνεται η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας – Ενισχύεται η συμβολή των ΑΠΕ-2

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: ένα «πράσινο δίλημμα» στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της ΕΕ

ΑΔΜΗΕ: Νέο ρεκόρ ΑΠΕ με υπερκάλυψη της ζήτησης κατά 140%

ΙΕΑ: Bρισκόμαστε στην «αρχή του τέλους» της εποχής των ορυκτών καυσίμων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News