Green Economy Πέμπτη 14/09/2023, 15:31
GREEN ECONOMY

Γαλλία: «Ποντάρει» στην ηλεκτροκίνηση- Startup συγκέντρωσε 2 δισ. ευρώ για εργοστάσιο EV

Γαλλία: «Ποντάρει» στην ηλεκτροκίνηση- Startup συγκέντρωσε 2 δισ. ευρώ για εργοστάσιο EV

Η γαλλική startup μπαταριών, Verkor, συγκέντρωσε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει ένα εργοστάσιο στη βόρεια Γαλλία, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας, Emmanuel Macron εντείνει τις προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων στην ηλεκτροκίνηση έτσι ώστε να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Η κατασκευή του νέου εργοστασίου που βρίσκεται στο λιμάνι της Δουνκέρκης και θα κοστίσει 1,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Verkor, Benoit Lemaignan. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η εν λόγω επένδυση, θα δημιουργήσει 1.200 θέσεις εργασίας και θα έχει αρχική παραγωγική ικανότητα 16 γιγαβατώρες ετησίως, ενώ υπολογίζεται πως θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2025.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι μπαταρίες μπορούν να είναι πιο ανταγωνιστικές όσον αφορά το κόστος», δήλωσε ο CEO. «Θέλουμε οι πελάτες μας να μπορούν να πουλάνε οικονομικά προσιτά αυτοκίνητα. Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα τοπικό οικοσύστημα μπαταριών».

Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο είναι ένα από τα τέσσερα του είδους του που σχεδιάζονται στη Γαλλία, καθώς ο Macron πιέζει να ανταγωνιστεί με κίνητρα πράσινης τεχνολογίας τις ΗΠΑ και την Ασία.

Η περιοχή γύρω από τη Δουνκέρκη έχει προσελκύσει και άλλες επενδύσεις, όπως αυτές από την ταϊβανέζικη εταιρεία μπαταριών ProLogium Technology Co., επειδή βρίσκεται κοντά σε εργοστάσια ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γαλλία και τις γειτονικές χώρες, σε λιμάνι βαθέων υδάτων και σε σιδηροδρομικές συνδέσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξαγωγές.

Η Verkor νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε μια συμφωνία για την προμήθεια της Renault με μπαταρίες υψηλών επιδόσεων από το 2025. Η Renault, η οποία κατείχε περίπου το 20% της Verkor, αναμένεται να παραμείνει με ποσοστό περίπου 10%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Tι θα γίνει όταν η Porsche σταματήσει να «βρυχάται»;

Σουηδική εταιρεία θέλει να γίνει η Ikea της ηλεκτροκίνησης – Στέλνει τα αυτοκίνητά της σε κομμάτια

Crash test ηλεκτρικών VS βενζινοκίνητων αυτοκινήτων: Τι ισχύει στην Ελλάδα για τιμές και δίκτυο φόρτισης 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News