Green Economy Πέμπτη 6/04/2023, 13:54
GREEN ECONOMY

Musk: Χρειάζονται επνδύσεις 10 τρισ. δολαρίων για την μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια 

Musk: Χρειάζονται επνδύσεις 10 τρισ. δολαρίων για την μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια 

Η μετάβαση στην κατανάλωση αποκλειστικά καθαρής ενέργειας απαιτεί επενδύσεις αξίας 10 τρισ. δολαρίων, αλλά αν αυτές δεν γίνουν και ο πλανήτης συνεχίσει να εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο, υπολογίζει ο Elon Musk. 

Σύμφωνα με ένα έγγραφο με την ονομασία Master Plan Part 3, της Tesla, τα επόμενα 20 χρόνια θα πρέπει να γίνουν τεράστιες επενδύσεις σε νέα εργοστάσια ηλιακών πάνελ και μετάλλων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που απαιτείται για την τροφοδοσία της παγκόσμιας οικονομίας εξ ολοκλήρου με ενέργεια χωρίς άνθρακα.  

Η Λευκή Βίβλος εμπλουτίζει τις λεπτομέρειες του οράματος του Musk, για έναν κόσμο χωρίς ορυκτά καύσιμα. 

Η εταιρεία οραματίζεται αναβαθμισμένα δίκτυα που τροφοδοτούνται με αιολική και ηλιακή ενέργεια, παγκόσμιες φάρμες μπαταριών και υπόγεια σπήλαια υδρογόνου για αποθήκευση ενέργειας. Παράλληλα πιστεύει πως βαριές βιομηχανίες όπως η κατασκευή χάλυβα και τσιμέντου, θα αλλάξουν τελείως. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως σύμφωνα με τα όσα παραθέτει η Tesla, η συνέχιση της παραγωγής πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου, θα κοστίσει περισσότερα, δηλαδή περίπου 14 τρισ. δολάρια τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ενώ το επενδυτικό κόστος των 10 τρισ. δολαρίων για ένα πιο «πράσινο» κόσμο είναι υψηλό, ο Musk υποστηρίζει ότι αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα της παγκόσμιας οικονομίας των 100 τρισ. δολαρίων και είναι απολύτως αντιμετωπίσιμο όταν κατανέμεται σε δύο δεκαετίες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

ΥΠΕΝ: Επιπλέον 105.000 νοικοκυριά στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

Αναρτήθηκε ο Οδηγός Δημόσιας Πολιτικής για το Ποδήλατο

Σε επιφυλακή για μείωση στην παραγωγή ΑΠΕ προς αποφυγή μπλακ άουτ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News