Green Economy Τρίτη 28/03/2023, 19:34
GREEN ECONOMY

Οι χώρες της ΕΕ αναζητούν νομικές επιλογές για να σταματήσουν τις εισαγωγές ρωσικού LNG

Οι χώρες της ΕΕ αναζητούν νομικές επιλογές για να σταματήσουν τις εισαγωγές ρωσικού LNG

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τρίτη να αναζητήσουν τρόπους μέσω νομικών οδών για να σταματήσουν τις ρωσικές εταιρείες να στέλνουν υγροποιημένο φυσικό αέριο σε χώρες της ΕΕ, εμποδίζοντάς τες να δεσμεύσουν χωρητικότητα υποδομών.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ πρότειναν ότι οι νέοι κανόνες της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να σταματήσουν προσωρινά τους Ρώσους και Λευκορώσους εξαγωγείς φυσικού αερίου από το να υποβάλλουν εκ των προτέρων προσφορές για να δεσμεύσουν υποδομές αποθήκευσης που απαιτούνται για την παράδοση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η πρόταση των χωρών αποτελεί μέρος της διαπραγματευτικής θέσης τους σχετικά με τους νέους κανόνες της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ. Δεν είναι οριστική και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Η ΕΕ των 27 έχει δεσμευτεί να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών στην Ευρώπη έχουν πέσει κατακόρυφα μετά την εισβολή, αλλά οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί.

Οι παραδόσεις ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν πέρυσι στα 22 δισ. κυβικά μέτρα, από περίπου 16 δισ. κυβικά μέτρα το 2021, σύμφωνα με ανάλυση της ΕΕ που είδε το Reuters.

Εάν εγκριθεί, η πρόταση θα προσφέρει στα κράτη μέλη μια νομική οδό για να σταματήσουν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν σε κυρώσεις -οι οποίες είναι πολιτικά πιο δύσκολο να εφαρμοστούν επειδή χρειάζονται ομόφωνη έγκριση και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ουγγαρία δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τη διαπραγματευτική θέση των χωρών της ΕΕ σχετικά με τον νόμο, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης μια σειρά νέων κανόνων για την ενσωμάτωση κανόνων για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι χώρες θα μπορούν να επιβάλλουν ένα όριο στις ρωσικές επιχειρήσεις για μια περιορισμένη χρονική περίοδο, εφόσον αυτό δεν διαταράσσει τις ροές φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ ή δεν θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αναφέρεται στο έγγραφο.

Η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson προέτρεψε αυτόν τον μήνα τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μην υπογράψουν νέες συμφωνίες για ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο μόλις λήξουν οι υφιστάμενες συμβάσεις τους. Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera απηύθυνε το ίδιο αίτημα στους εισαγωγείς και τους φορείς εκμετάλλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ισπανία.

Ωστόσο, τα αιτήματα αυτά δεν είναι δεσμευτικά, δεδομένου ότι το ρωσικό φυσικό αέριο και το LNG δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, καθώς η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή στήριξη στην ελληνική πρόταση για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Εθισμένη στο ρωσικό LNG η Ευρώπη – Πληρώνει δισεκατομμύρια για φορτία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρέπει να γεμίσετε τη δεξαμενή για τον επόμενο χειμώνα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News