Green Economy Τετάρτη 8/02/2023, 16:47
ΔΕΙΚΤΗΣ HEPI

ΥΠΕΝ: Τέταρτη φθηνότερη λιανική αγορά ρεύματος η ελληνική τον Ιανουάριο

ΥΠΕΝ: Τέταρτη φθηνότερη λιανική αγορά ρεύματος η ελληνική τον Ιανουάριο

Η τέταρτη χαμηλότερη τιμή λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα καταγράφηκε τον Ιανουάριο στην Ελλάδα ανάμεσα σε 15 χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό δείκτη HEPI (Household Energy Price Index). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη, τα οποία επικαλείται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η μέση τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 24,16 λεπτά, ενώ ο μέσος όρος για τις 15 χώρες έφτανε στα 36,45 λεπτά. Βάσει του δείκτη, υψηλότερη τιμή παρουσίασε η Ιταλία (60,4 λεπτά), ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία (49,85 λεπτά), η Δανία (49,17 λεπτά) και η Βρετανία (46,6 λεπτά). Χαμηλότερη τιμή από τον Ελλάδα τον Ιανουάριο κατέγραψε η Πορτογαλία (22,52 λεπτά), το Λουξεμβούργο (21,42 λεπτά) και η Μαδρίτη (20,69 λεπτά).

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον δείκτη HEPI:

ΥΠΕΝ: Τέταρτη φθηνότερη λιανική αγορά ρεύματος η ελληνική τον Ιανουάριο-1

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, όπως προκύπτει από τον πίνακα HEPI Ιανουαρίου, για ουσιαστική στήριξη των καταναλωτών, διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και ενεργειακή επάρκεια σε προσιτές τιμές, έχουν λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά. Για πολλούς μήνες στη σειρά, η Ελλάδα έχει μια από τις φθηνότερες τιμές λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια, σε όλη την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η αστάθεια στις αγορές παρατείνεται. Θα συνεχίζουμε αποφασιστικά για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κρίση, όπως έχει δεσμευτεί ενώπιον των Ελληνίδων και των Ελλήνων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την πολιτική που ακολουθούμε και τα αποτελέσματα της οποίας φαίνονται στους πίνακες του HEPI, αλλά κυρίως στους λογαριασμούς των Ελλήνων καταναλωτών».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιδοτήσεις ρεύματος: Πάνω από 1.100 ευρώ το όφελος για ένα μέσο νοικοκυριό έως τώρα

Κώστας Σκρέκας: Ίδιες ή και χαμηλότερες οι τιμές ενέργειας σε σχέση με τον Ιανουάριο

Στα 8,2 δισ. ευρώ οι επιδοτήσεις ρεύματος τους τελευταίους 18 μήνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News