Green Economy Παρασκευή 25/11/2022, 09:53
GREEN ECONOMY

Τιμές ρεύματος: Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς για τον Δεκέμβριο

Τιμές ρεύματος: Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς για τον Δεκέμβριο

Στα 282 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. 

Η επιδότηση θα δοθεί σε τρεις κλίμακες

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση έως 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται στα 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%. 

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 269 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται έως 100% η αύξηση.

Στα επαγγελματικά τιμολόγια, θα ισχύσουν οι εξής επιδοτήσεις:

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στα 183 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 435 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Φυσικό Αέριο 

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 15 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News