Green Economy Τετάρτη 25/01/2023, 15:34
GREEN ECONOMY

Κ. Σκρέκας: Από ΑΠΕ το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 στην Κρήτη

Κ. Σκρέκας: Από ΑΠΕ το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 στην Κρήτη

Ως πρωτοπορία στον ελληνικό τουρισμό χαρακτήρισε την Κρήτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης για την περιφέρεια Κρήτης στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη Κρήτη, με έναν βιώσιμο τρόπο, με βιώσιμες υποδομές. Η Κρήτη μπορεί να χρησιμοποιεί 100% καθαρή ενέργεια και να συμβάλει καθοριστικά στον εθνικό στόχο που έχουμε θέσει, το 80% της κατανάλωσης να προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030», σημείωσε ο υπουργός. 

Στις παρεμβάσεις του ο κ. Σκρέκας, αφού προηγουμένως και αφότου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της περιοχής, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε διαθέσει 8 δισ. εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, από τα οποία μόλις το 30% προήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απορροφούμε επί πολλούς μήνες το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων των τιμών ενέργειας. Δώσαμε προτεραιότητα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Καταργήσαμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυξήσαμε τον ανταγωνισμό και δώσαμε τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επιλέγουν πάροχο. Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε για όσο διάστημα συνεχίζεται η κρίση».

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για καθαρή ενέργεια στην περιοχή, ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Δίνουμε τη δυνατότητα με νόμο που θα φέρουμε τις επόμενες εβδομάδες, να δημιουργηθούν επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν ΑΠΕ, να συνδέονται κατευθείαν στην υψηλή τάση και να εγκαθιστούν συστήματα με μπαταρίες επομένως να πετυχαίνουν και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Αναβαθμίζουμε τα δίκτυα εντός Κρήτης, σχεδόν 100εκατ.για υψηλή τάση, 50 εκατ. για μέση και χαμηλή τάση ενώ υλοποιούμε απαραίτητες υποδομές σε απόβλητα και λύματα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκλεισε την παρέμβασή του αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες και τις έρευνες που γίνονται, όταν είπε πως αυτοί είναι «μια νέα πιθανή πηγή πλούτου» και πρόσθεσε ότι «αν αυτή η προσπάθεια ολοκληρωθεί, θα μπορούσαμε να εξάγουμε και να καλύπτουμε σημαντικό ποσοστό της ευρωπαϊκής κατανάλωσης».

Κ. Σκρέκας: Από ΑΠΕ το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 στην Κρήτη-1
φωτ. υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός πραγματοποίησε σειρά επαφών και συσκέψεων με παραγωγικούς φορείς στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς συνοδεύει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιφέρεια Κρήτης. 

Ο κ. Σκρέκας, συμμετείχε μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθάναση, τον Υφυπουργό Οικονομικών – Αρμόδιο για θέματα φορολογικής πολιτικής, Απόστολο Βεζυρόπουλο, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάση Κοντογεώργη σε ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της περιοχής, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Θετικά μηνύματα από ExxonMobil για σημαντικό κοίτασμα αερίου στην Κρήτη

Ελληνικοί και ξένοι όμιλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για τα υπεράκτια αιολικά

Σε θέση μάχης οι επενδυτές για τις μπαταρίες των ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News