Business Talk Τρίτη 27/04/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Βίλες για χολιγουντιανούς αστέρες και μια μίνι ιστορία γραφειοκρατίας

Βίλες για χολιγουντιανούς αστέρες και μια μίνι ιστορία γραφειοκρατίας
  • Από τις καλύτερες χρονιές αναμένεται να είναι το 2021 για τις πάσης φύσεως ελληνικές και ξένες παραγωγές (ταινίες, σειρές κτλ.) που θα γυριστούν στη χώρα μας. Η αύξηση του ποσοστού επιστροφής χρημάτων από το 35% στο 40%, σε συνδυασμό με την παροχή φορολογικών κινήτρων στους παραγωγούς με νομοσχέδιο του Κ. Πιερρακάκη έχει αποδώσει καρπούς. Τους καρπούς αυτούς έχουν ήδη γευτεί ορισμένοι ιδιοκτήτες πολυτελών βιλών σε παραλιακό θέρετρο όπου το καλοκαίρι θα γυριστούν χολιγουντιανές παραγωγές. Προφανώς τα μέλη των συνεργείων θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία. Κάποιοι όμως, εκ των χολιγουντιανών αστέρων προτιμούν την άνεση της privé βίλας, ώστε να ζήσουν την μαγεία του ελληνικού καλοκαιριού.

 

  • Βέβαια, δεν είναι μόνο το καλοκαιράκι ισχυρό στην Ελλάδα, αλλά και η γραφειοκρατία. Για μια λοιπόν, άλλη παραγωγή, την σειρά “Καρτ Ποστάλ” που θα προβληθεί στην ΕΡΤ και βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ, απαιτήθηκε η παραχώρηση της προβλήτας στο γραφικό χωριό Πλάκα του Λασιθίου. Για την ακρίβεια, οι άνθρωποι της παραγωγής χρησιμοποίησαν, για τρεις μέρες, κοινόχρηστο χώρο 7,5 τετραγωνικών μέτρων, πληρώνοντας 100 ευρώ. Για να εγκρίνει μια τόσο απλή παραχώρηση χρήσης, η οικεία Κτηματική Υπηρεσία έπρεπε-δεν μπορούσε να πράξει και διαφορετικά- να λάβει υπόψη τις διατάξεις τριών νόμων (για τον Αιγιαλό κτλ.), ενός προεδρικού διατάγματος (142/2017), έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων με το οποίο παρέχεται η σύμφωνη γνώμη της. Και συνεχίζουμε: Σημείωμα της Κτηματικής Υπηρεσίας Λασιθίου με το οποίο προσδιορίστηκε το προβλεπόμενο αντάλλαγμα (των 100 ευρώ) υπέρ του Δημοσίου. Το διπλότυπο είσπραξης της ΔΟΥ Αγίου Νικολάου με το οποίο καταβλήθηκε το 40% του συνολικού ανταλλάγματος υπέρ του Δημοσίου, δηλαδή 40 ευρώ πλέον χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου. Το γραμμάτιο είσπραξης του Δήμου Αγίου Νικολάου με το οποίο καταβλήθηκε το 60% του συνολικού ανταλλάγματος υπέρ του οικείου Δήμου και μία βεβαίωση δημοτικής ενημερότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου. Γραφική η Κρήτη, γραφικότερη η ελληνική γραφειοκρατία.

 

  • Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού «κόκκινων» δανείων μέχρι το τέλος του 2022 είναι ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Ο καλοδεχούμενος αυτός στόχος θα οδηγήσει και στη σημαντική αύξηση των ακινήτων στα οποία θα βάλουν “πωλείται” οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ), γνωστές ως servicers. Αυτό θα προκαλέσει νέες (κατακλυσμιαίες για ορισμένους) αλλαγές στην αγορά ακινήτων πολύ απλά επειδή η προσφορά των προς πώληση ακινήτων θα αυξηθεί. Εάν δεν υπάρξει αντίστοιχη ζήτηση, οι τιμές θα συμπιεστούν.

 

  • Με ταχείς ρυθμούς ωριμάζει τα «πράσινα» έργα της, αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία όπως πληροφορούμαστε μόλις ολοκλήρωσε projects ισχύος 31 MW. Ο λόγος για τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 16 MW σε Κεφαλονιά, Κρήτη και Λήμνο που τελείωσαν εντός χρονοδιαγράμματος παρά τους περιορισμούς του COVID-19.  Ειρήσθω εν παρόδω, η εταιρεία είναι η μοναδική που έχει ολοκληρώσει έργα ανακαίνισης (repowering) παλαιών αιολικών συνολικής ισχύος 20 MW.

 

  • Πρόσφατα ολοκληρώθηκε επίσης ένα μέρος -ισχύος 15 MW- του cluster των φωτοβολταϊκών πάρκων που αναπτύσσει η ΔΕΗΑΝ στη Δυτική Μακεδονία, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση ακόμη 15 MW έως το φθινόπωρο. Όπως εξάλλου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα και από το βήμα της Βουλής ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ Κωνσταντίνος Μαύρος, το σύνολο του έργου θα έχει περατωθεί το Νοέμβριο του 2022.

 

  • Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία έργων αναμένεται να φτάσει τα 250 MW στο τέλος του 2021 και το 2022 να διπλασιαστεί στα 500 MW, που αποτελεί τον ενδιάμεσο στόχο της εταιρείας.  Απώτερος σκοπός είναι η  εγκατεστημένη ισχύς να ανέλθει στα 1,5 GW εντός τριετίας.

 

  • Όσοι παρακολουθούν (επενδυτικά ή μη) τον κατασκευαστικό – ενεργειακό κλάδο, αναμένουν σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα των Ελλάκτωρ και Άβαξ, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα και σε όσα θα πει η διοίκηση της πρώτης, κατά την τηλεδιάσκεψη αναλυτών. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ αύριο Τετάρτη σειρά έχει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

 

  • Μιας και μιλάμε για οικονομικά αποτελέσματα, πότε, άραγε θα δημοσιεύσει η MLS αυτά για τη χρήση του 2019, όπως και για το πρώτο εξάμηνο του 2020; Ρητορικό το ερώτημα. “Σύμφωνα με τις ημερομηνίες που προβλέπονται από το νόμο αλλά και τη δίμηνη παράταση που δόθηκε ως μέτρο ελάφρυνσης λόγω της πανδημίας, η εταιρεία θα έπρεπε για την σύνταξη και δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2019 να το κάνει μέχρι την 23η Απριλίου. Παρ’ όλα αυτά επιδίωξή μας είναι η διαδικασία να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό” είχε ανακοινώσει στις 30 Μαρτίου η εταιρεία. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News