ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ισχυρή ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ενόψει 28ης Οκτωβρίου

Ποιοι προορισμοί εντός κι εκτός Ελλάδας εμφανίζουν τις περισσότερες κρατήσεις

Ισχυρή ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ενόψει 28ης Οκτωβρίου

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι κρατήσεις για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, με τον υψηλό πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος να μην έχουν καταφέρει να ανακόψουν τη ζήτηση για ταξίδια, που παραμένει υψηλότερη σε σύγκριση με το 2019. Σύμφωνα με την Aegean, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις εγχώριες αερομεταφορές, η κίνηση για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου ξεπερνάει τα επίπεδα του 2019.

Παρότι υπολογίσιμος όγκος κρατήσεων είναι της τελευταίας στιγμής, επειδή πραγματοποιείται την τρέχουσα περίοδο, σημαντικός αριθμός εισιτηρίων έχει αγοραστεί αρκετό καιρό πριν πραγματοποιηθεί μια πτήση, ενδεχομένως και με στόχο την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών. Ως αποτέλεσμα, πτήσεις προς ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς, όπως το Παρίσι και το Λονδίνο, εμφανίζουν υψηλή πληρότητα ακόμη και ένα μήνα πριν από την πραγματοποίησή τους.

Ποιοι είναι όμως οι πλέον περιζήτητοι προορισμοί; Προς το εξωτερικό, από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, οι κρατήσεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι προς Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Γενεύη, Κοπεγχάγη, Λισσαβώνα, Βενετία, Πράγα, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Λονδίνο και Μόναχο. Από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ικανοποιητική ζήτηση και πληρότητα εμφανίζουν η Λάρνακα, η Στουτγκάρδη και το Μόναχο.

Στο εσωτερικό της χώρας, τα σκήπτρα της ζήτησης κρατούν, με αφετηρία την Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάρος, η Σαντορίνη, τα Χανιά, το Ηράκλειο και η Ρόδος. Αντιστοίχως, από τη Θεσσαλονίκη, οι προορισμοί με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι το Ηράκλειο, η Ρόδος και η Κως, που εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή μέση πληρότητα. Βασικά χαρακτηριστικά των πτήσεων εσωτερικού για το τριήμερο είναι ότι σημαντικός αριθμός κρατήσεων πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση, η οποία συνήθως είναι στις 27 Οκτωβρίου.

Με τις τουριστικές αφίξεις να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρότι το μισό φθινόπωρο έχει ήδη παρέλθει, το ερώτημα είναι εάν το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου θα κερδηθεί φέτος. Οπως αναφέρουν στελέχη των αερομεταφορών, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιους προορισμούς θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η τουριστική κίνηση, ενώ οι κρατήσεις προς Κρήτη, Ρόδο και Κω παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Επίσης, η Θεσσαλονίκη αποκτά χαρακτηριστικά προορισμού για όλο τον χρόνο, ενώ τουρίστες από τις σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία και την Ελβετία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ταξίδι στην Ελλάδα τον Νοέμβριο.

H Aegean, που το καλοκαίρι εμφάνισε, κατά πληροφορίες, πληρότητα πτήσεων που αγγίζει τα επίπεδα του 2019, έχει επαναφέρει για τη χειμερινή περίοδο το σύνολο των διαθέσιμων προσφερόμενων θέσεων, που ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια και αντιστοιχούν σε δίκτυο περισσότερων από 130 δρομολογίων προς 65 προορισμούς. Τον χειμώνα η Aegean αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της συνολικής κίνησης εξωτερικού, επειδή τη συγκεκριμένη περίοδο πολλοί ξένοι αερομεταφορείς αναστέλλουν τις πτήσεις τους στην Ελλάδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Αεροδρόμια: Μέχρι και το Νοέμβριο υψηλές πτήσεις στους ελληνικούς αιθέρες

Πάνω από 17 εκατ. επιβάτες στο «Ελ Βενιζέλος» το εννεάμηνο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News