ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Αεροδρόμια: Μέχρι και το Νοέμβριο υψηλές πτήσεις στους ελληνικούς αιθέρες

Η πτητική δραστηριότητα τις επόμενες έξι εβδομάδες ξεπερνάει αυτήν του αντίστοιχου διαστήματος του 2019

Αεροδρόμια: Μέχρι και το Νοέμβριο υψηλές πτήσεις στους ελληνικούς αιθέρες

Μία ακόμη ένδειξη της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου παρέχουν τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης του ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για το χρονικό διάστημα από την τρέχουσα εβδομάδα μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου. Ο αριθμός δηλαδή, των εσωτερικών και διεθνών πτήσεων στην Ελλάδα, βάσει των προγραμμάτων των αερομεταφορέων και των δεσμευμένων χρονοθυρίδων των αεροδρομίων, θα ξεπεράσει την πτητική δραστηριότητα των συγκρινόμενων έξι εβδομάδων του 2019.  Πρόκειται για ρεκόρ που φανερώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί επιλογή για τους τουρίστες τόσο το Φθινόπωρο όσο και τον πρώτο, ήπιο θερμοκρασιακά, μήνα του χειμώνα.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol για προχθές Κυριακή 9 Οκτωβρίου, η Ελλάδα, με κριτήριο τον αριθμό των πτήσεων, κατέλαβε την έβδομη θέση, σε σύνολο 41 χωρών που παρακολουθεί το Eurocontrol. Τη συγκεκριμένη μέρα με 5.233 πτήσεις, η Μεγάλη Βρετανία βρέθηκε στην πρώτη θέση, με την Τουρκία, που βρίσκεται στην έκτη θέση, να καταγράφει 3.125 πτήσεις, αριθμός που διαμορφώνεται σε 1.681 για την Ελλάδα.

Βέβαια, σύμφωνα με το Eurocontrol, σε ημερήσια βάση, ο αριθμός των πτήσεων στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σταδιακά, μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου, βαίνει μειούμενος, δηλαδή από 4.340 το ερχόμενο Σάββατο (15/10), υποχωρεί σε 3.100 στις 6 Νοεμβρίου και σε 2.760 το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Η πτητική δραστηριότητα που υπερβαίνει τα επίπεδα του 2019, έχει άμεση αντανάκλαση στον αριθμό των διακινούμενων επιβατών. Τον περασμένο Αύγουστο, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η επιβατική κίνηση υπήρξε μεγαλύτερη κατά 9,4% (περίπου 6 εκατ. επιβάτες) έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η επιβατική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο υπήρξε χαμηλότερη κατά ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ενδεικτικά, τον Ιούνιο ο αριθμός των επιβατών ήταν μικρότερος κατά 6,8%, σε 2,4 εκατ., ποσοστό που περιορίστηκε σε 3,9% τον Σεπτέμβριο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. 

Με την πτητική δραστηριότητα, τον αριθμό των επισκεπτών και το ύψος των τουριστικών εσόδων να μην είναι, πάντοτε, αλληλένδετα μεταξύ τους (π.χ. μεγάλος αριθμός πτήσεων δεν συνεπάγεται πάντα υψηλά έσοδα διότι οι πληρότητες των αεροσκαφών μπορεί να είναι χαμηλές), τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πώς θα διαμορφωθούν, φέτος, οι τουριστικές εισπράξεις. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, εκτιμάται ότι τα έσοδα από τουριστικές αφίξεις θα αγγίξουν, φέτος, τα 19 δισ. ευρώ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ρυθμός ανάκαμψης της πτητικής δραστηριότητας τον φετινό Οκτώβριο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, τοποθετείται στο 90% των επιπέδων του 2019, ποσοστό που διαμορφώνεται σε 95% τον Νοέμβριο. 

Διαβάστε επίσης: 

Πάνω από 17 εκατ. επιβάτες στο «Ελ Βενιζέλος» το εννεάμηνο

Μια νέα αεροπορική ανοίγει φτερά στο Αιγαίο

Μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα αναζητάει τώρα η Ryanair

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News