Business & Finance Σάββατο 18/06/2022, 09:26
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα «πράσινα νησιά» Αστυπάλαια και Χάλκη πρωταγωνιστούν στις αφίξεις επισκεπτών φέτος

Τα «πράσινα νησιά» Αστυπάλαια και Χάλκη πρωταγωνιστούν στις αφίξεις επισκεπτών φέτος

Πρωταγωνιστές στην αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και της αναγνωρισιμότητας τους στη διεθνή τουριστική σκηνή θα είναι φέτος τα δυο πρώτα «πράσινα νησιά» της Ελλάδας, Χάλκη και Αστυπάλαια. 

Με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι δήμαρχοι από τα δυο πρώτα πράσινα νησιά της Ελλάδας και της Μεσογείου δίνουν το στίγμα της επόμενης ημέρας, που ήδη έχει έλθει για αυτά τα νησιά. Συγκεκριμένα κάνουν ειδική αναφορά στο πως θα τρέξουν οι αφίξεις των επισκεπτών φέτος, αλλά και ποιο είναι το αποτύπωμα της “πράσινης ανάπτυξης” στις ζωές των κατοίκων.

Αστυπάλαια: Καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά φέτος – Η πληρότητα θα αγγίξει το 100%

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας, αναφέρει ότι “φέτος οι πληρότητες  αναμένεται να είναι καλύτερες από κάθε προηγούμενη σεζόν”. “Υπολογίζουμε ότι στην περίοδο αιχμής, Ιούλιο – Αύγουστο,  η πληρότητα στα καταλύματα θα «αγγίξει» σχεδόν το 100%. Όσο αφορά την περίοδο από το Πάσχα μέχρι και τον Ιούνιο, η πληρότητα κυμαίνεται στο 60%. Το ίδιο αναμένεται  για τον Σεπτέμβρη, όπου από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά αναμένεται η σταδιακή αποκλιμάκωση της τουριστικής κίνησης”, τονίζει ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας.

Αναφερόμενος στο πρωτοποριακό project σχετικά με την αειφορία, ο κ. Κομηνέας υπογραμμίζει ότι αυτό έχει προσδώσει νέο χαρακτήρα στο νησί, ο οποίος με τον καιρό κατοχυρώνεται με θετικό πρόσημο στη συνείδηση του κόσμου, αποδίδοντας μια νέα μοναδική ταυτότητα στην “πεταλούδα του Αιγαίου”. Μάλιστα παρατηρεί ότι η επίδραση που έχει το καινοτόμο εγχείρημα στην αναγνωρισιμότητα της Αστυπάλαιας είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενισχύοντας  σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δημοφιλία της σε σχέση με άλλους προορισμούς. “Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τους νέους επισκέπτες του νησιού μας που προέρχονται από μέρη, από τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαμε τουριστική κίνηση, όπως οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας”.

Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες του νησιού, ο κ. Κομηνέας υπογραμμίζει ότι αυτοί ανταποκρίνονται πολύ θετικά στις νέες υπηρεσίες που έχουν εισέλθει στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό φαίνεται και από το αυξημένο ενδιαφέρον τους για την ενοικίαση ηλεκτρικού οχήματος σε σχέση με την ενοικίαση ενός συμβατικού οχήματος. “Πολλοί από τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί θέλουν να πληροφορηθούν σχετικά με το project, με αποτέλεσμα η  καθημερινή κίνηση στο σημείο πληροφοριών που έχουμε δημιουργήσει για τον λόγο αυτό, να είναι παραπάνω από ικανοποιητική. Είναι γεγονός πως πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να ζήσουν την εμπειρία και να γίνουν μέρος ενός πρότυπου νησιού σε παγκόσμια κλίμακα, το οποίο «κινείται» στο πλαίσιο της αειφορίας, της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας”, αναφέρει ο δήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά τους κατοίκους του νησιού, αυτοί όπως σημειώνει ο δήμαρχος, ανταποκρίνονται  πολύ θετικά στις αλλαγές που φέρνει το project, καθώς πλέον αρκετοί από το μόνιμο πληθυσμό, είτε έχουν προμηθευτεί νέο ηλεκτρικό όχημα, είτε βρίσκονται στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά του. Επίσης μετά την έναρξη της on demand δημόσιας συγκοινωνίας, οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι και κάνουν χρήση της νέας υπηρεσίας σε καθημερινή βάση, αναφέρει ο κ. Κομηνέας

Χάλκη: Μεγάλη η αναγνωρισιμότητα της από την ανακήρυξη της ως το 1ο GR- Eco island

Στην συνομιλία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης σημειώνει ότι το μοντέλο του τουρισμού που σέβεται την αειφορία και προσφέρει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στον τόπο αποτελεί στόχο του δήμου. Αυτός ο στόχος, εξηγεί ο κ. Φραγκάκης, ήδη έχει ξεκινήσει να πραγματοποιείται εξαιτίας της μεγάλης αναγνωσιμότητας του νησιού μετά την ανακήρυξη του σε 1ο GR – Eco island. Στο σημείο αυτό σημειώνει ότι το νησί της Χάλκης μπορεί να φιλοξενήσει πλέον εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ο κ. Φραγκάκης επισημαίνει ότι σαφώς και η μετατροπή της Χάλκης σε πράσινο – έξυπνο νησί έχει ήδη βοηθήσει στην αύξηση των τουριστικών ροών της. “Πέραν τούτου ας μην ξεχνάμε ότι το νησί διαθέτει πολιτιστικά μνημεία όπως το Ρολόι και το Σαρέτζι στα οποία ολοκληρώθηκαν οι επισκευές και πλέον είναι επισκέψιμα. Επιπλέον διαθέτει πλούσια θρησκευτική κληρονομιά, ευκαιρίες για ιστιοπλοΐα, και μεγάλους ορεινούς περιπάτους για τους φυσιολάτρες”, όπως τονίζει ο δήμαρχος της Χάλκης.

Εστιάζοντας στην εξέλιξη της φετινής χρονιάς, ο κ. Φραγκάκης αναφέρει, ότι μέχρι στιγμής η τουριστική κίνηση στο νησί εξελίσσεται με αισιοδοξία, γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τους φορείς και τις επιχειρήσεις του τόπου. “Σίγουρα σε αυτό βοηθάει και το καλό brand name που χτίζει η Χάλκη καθημερινά μέσω των καινοτομιών που εφαρμόζει. Βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών και όπως μας πληροφορούν οι επιχειρηματίες του νησιού, οι κρατήσεις είναι πλήρεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Σίγουρα η πανδημία αλλά και ο πόλεμος δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια υπεραισιόδοξων προβλέψεων, όμως προς στιγμήν δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει την προσέλευση των τουριστών”, σημειώνει ο ίδιος.  

Η Χάλκη δέχεται επισκέπτες από την Αμερική, τηνΑγγλία, τη Σουηδία και τη Γερμανία

Σε ό,τι αφορά τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών, το νησί δέχεται επισκέπτες από την Αμερική, την Αγγλία, τη Σουηδία και τη Γερμανία κατά βάση, εξηγεί ο δήμαρχος και προσθέτει ότι  και οι Έλληνες αγαπούν και επισκέπτονται το νησί μας. “Εξ αιτίας της σχετικά μικρής δυναμικότητας σε κλίνες, περίπου 400, το νησί ενδείκνυται για τουρισμό ευεξίας και χαλάρωσης, την υγεία του μυαλού και του σώματος. Είναι ένα είδος τουρισμού το οποίο αποζητά ο σύγχρονος άνθρωπος λόγω του πιεστικού και απαιτητικού τρόπου ζωής και η Χάλκη μπορεί να το προσφέρει απλόχερα”, συμπληρώνει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News