ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρεκόρ ημερήσιων πτήσεων από τις ΗΠΑ – Ανάσα για τον ελληνικό τουρισμό

Θετική παραμένει, προσώρας, η διάθεση για ταξίδια και των ευρωπαίων

Ρεκόρ ημερήσιων πτήσεων από τις ΗΠΑ – Ανάσα για τον ελληνικό τουρισμό

Αριθμό ημερήσιων πτήσεων ρεκόρ από τις ΗΠΑ έχουν προγραμματίσει για φέτος οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες με την πρώτη πτήση, της Delta, να πραγματοποιείται χθες 8 Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη σεζόν. Οι πτήσεις αυτές έχουν δρομολογηθεί διότι τόσο οι εταιρείες όσο και φορείς του τουρισμού περιμένουν και αριθμό ρεκόρ αμερικανών ταξιδιωτών φέτος παρά την κρίση στην Ουκρανία.

Αυτό δήλωσε εξάλλου χθες ο ίδιος αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα κατά την τελετή άφιξης της πρώτης απευθείας πτήσης από τις ΗΠΑ που έγινε χθες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Με δεδομένο πως οι αμερικάνοι τουρίστες έχουν την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι η επαλήθευση αυτών των προβλέψεων ενδέχεται να αντισταθμίσει, και μάλιστα με άνεση, την προβλεπόμενη μείωση των ταξιδιών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και κυρίως της Ρωσίας και της Ουκρανίας αλλά ενδεχομένως και της Πολωνίας .

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην Κ σημειώνει πως «με εννιά απευθείας πτήσεις ημερησίως από επτά αμερικανικά αεροδρόμια σε έξι πόλεις καταδεικνύεται η έμφαση που δίνουμε σε μια αγορά πολύ σημαντική για εμάς. Η έναρξη των πτήσεων ενός αμερικανικού αερομεταφορέα νωρίτερα από ποτέ αποτελεί αδιαμφισβήτητη ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα μας και τον ελληνικό τουρισμό». «Εργαζόμαστε καθημερινά σε όλες τις αγορές στόχους με σκοπό να έχουμε σε μια ακόμη δύσκολη χρονιά τα θετικά αυτά μηνύματα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία της μέσης ελληνικής οικογένειας», προσθέτει.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα Geoffrey Pyatt δήλωσε χθες στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά την υποδοχή της πρώτης πτήσης της Delta πως «αυτή είναι μόνο η αρχή, θα έχουμε αριθμό ρεκόρ απευθείας πτήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος» και πολύ αισιόδοξος «ότι θα δούμε έναν αριθμό ρεκόρ Αμερικανών τουριστών, που θα έρθουν τους επόμενους οκτώ, εννέα μήνες». Υπενθυμίζεται πως το 2019 στην Ελλάδα ήρθαν 1,179 εκατομμύρια Αμερικανοί επισκέπτες που δαπάνησαν 1,188 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. Πέρυσι η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 271,6% σε σχέση με το 2020 σε 396 χιλ. ταξιδιώτες από 106,6 χιλ.

Απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ φέτος

Ρεκόρ ημερήσιων πτήσεων από τις ΗΠΑ – Ανάσα για τον ελληνικό τουρισμό-1

Αισιόδοξο είναι και το μήνυμα έρευνας στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές που διενεργήθηκε μετά την πρώτη εβδομάδα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σχετικά με την πρόθεση των ευρωπαίων για ανοιξιάτικες και καλοκαίρι και καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό . Ωστόσο στην τρέχουσα συγκυρία οι κρατήσεις προς τα ελληνικά ξενοδοχεία, που ξεκίνησαν φέτος με ιδιαίτατη την δυναμική έχουν προσώρας παγώσει καθώς οι δυνητικοί ταξιδιώτες αξιολογούν κυρίως τις εξελίξεις στην οικονομία και τι σημαίνουν αυτές στο διαθέσιμο εισόδημά τους. Όμως η ψυχολογία των Ευρωπαίων δεν έχει ακόμα δώσει σημάδια επιδείνωσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Οι δικές μας εκτιμήσεις σε ότι αφορά στην ζήτηση για ταξίδια κατά την επόμενη περίοδο εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες καθώς η ψυχολογία των Ευρωπαίων για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές τους διακοπές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετική παρόλες τις αρνητικότατες συνθήκες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, και πλέον σε μικρότερο βαθμό η πανδημία. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις καθώς το διεθνές περιβάλλον θα συνεχίσει να είναι εύθραυστο», αναφέρει ο Θεόφιλος Κυρατσούλης, γενικός διευθυντής της Mindhaus, εταιρίας τουριστικού μάρκετινγκ που καταγράφει τη διάθεση για ταξίδια σε 10 μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές από τον Σεπτέμβριο του 2020, για λογαριασμό της European Travel Commission. «Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, το ισχυρό brand της χώρας, η μερική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών αλλά και τα πολύ υψηλά επίπεδα ικανοποίησης το 2021 ενισχύουν τις θετικές προοπτικές για μία καλή σεζόν».  

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Ελλάδα θα γίνει «οι Μαλδίβες της Ευρώπης»

Πώς επηρεάζει τις αεροπορικές ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News