ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κορυφαίος προορισμός για του Γάλλους η Ελλάδα

Οι πωλήσεις ταξιδιών ξεπέρασαν και αυτές του 2019

Κορυφαίος προορισμός για του Γάλλους η Ελλάδα

Ισχυρό στήριγμα από τη Γαλλία έχει δεχθεί φέτος ο ελληνικός τουρισμός. Σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο της L Écho Touristique και της Orchestra για τον μήνα Ιούλιο, η Ελλάδα για πρώτη φορά κατατάσσεται συνολικά στην πρώτη θέση των πωλήσεων στα τουριστικά πρακτορεία, ξεπερνώντας ακόμη και την ίδια τη Γαλλία. 

Στη γαλλική αγορά οι πωλήσεις διακοπών σε ελληνικούς προορισμούς για τον Ιούλιο 2021 σημείωσαν αύξηση +10% σε σχέση με τις πωλήσεις του ίδιου μήνα το 2019. Την ίδια ώρα έμειναν στάσιμες ή έκαναν βουτιά οι πωλήσεις διακοπών προς ανταγωνιστικές της Ελλάδας χώρες. Η εικόνα είναι η ακόλουθη: Ισπανία 0%, Ιταλία -52%, Τουρκία -72%, Τυνησία -91% και Πορτογαλία -75%.

Οι πωλήσεις για διακοπές εσωτερικού τουρισμού εντός Γαλλίας, σημείωσαν αύξηση +13% την ίδια περίοδο, το σύνολο όμως αυτών ήταν χαμηλότερο των αντίστοιχων πωλήσεων για την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τους δύο προηγούμενους μήνες, Μάιο και Ιούνιο, σύμφωνα με το ίδιο βαρόμετρο η Ελλάδα ήταν ο πρώτος προορισμός εξωτερικού σε πωλήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, τελευταίας χρονιάς κατά την οποία ο τουρισμός λειτούργησε ανεπηρέαστος από την πανδημία, η Γαλλία βρισκόταν στην τέταρτη θέση όσον αφορά τα μερίδια αγοράς και ειδικότερα ως ποσοστό των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα. Ειδικότερα κατείχε ποσοστό 6,1% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων (που διαμορφώθηκαν το 2019 στα 18,2 δισ.) ευρισκόμενη στην τέταρτη θέση ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονταν οι Ηνωμένες Πολιτείες με ποσοστό 6,6% .

Στις πρώτες δύο θέσεις το 2019 βρισκόταν η Γερμανία με μερίδιο 18,9% και το Ηνωμένο Βασίλειο με μερίδιο 12,4% . Φέτος τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η Γαλλία βρέθηκε στην τέταρτη θέση από πλευράς αφίξεων ενώ στις τρεις πρώτες θέσεις βρέθηκαν με τη σειρά οι Γερμανία, Πολωνία και Ιταλία.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 51,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 1,108 δισ. ευρώ.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 131,5% και διαμορφώθηκε σε 342 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 267,3% σε 128 χιλ. ταξιδιώτες. 

Μόνον κατά τον Ιούνιο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 1,069 εκατ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 317,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News