ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κοινωνικός τουρισμός: Διορία 2 μηνών για όσους έχουν στα χέρια τους περσινά voucher

Από το περσινό πρόγραμμα έμειναν αναξιοποίητες 312.232 επιταγές.

Κοινωνικός τουρισμός: Διορία 2 μηνών για όσους έχουν στα χέρια τους περσινά voucher

Το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσαν χθες ένα ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ύψους 30 εκατ. € για την περίοδο Αύγουστος 2021-Ιούλιος 2022.Οι ωφελούμενοι και για αυτή τη χρονιά υπολογίζονται περί τις 300.000.

Το πρόγραμμα επιδοτεί έως και 6 διανυκτερεύσεις ενώ υπάρχουν και περιοχές όπως η Σάμος, η Λέρος, ο Έβρος που ο ΟΑΕΔ επιδοτεί ακόμη και 10 διανυκτερεύσεις ακόμη και σε ξενοδοχεία 5 αστέρων. Το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού έχει ως στόχο την αναθέρμανση της βιομηχανίας του τουρισμού μετά το πολύμηνο lockdown.

Παρόλα αυτά υπάρχει ένας τεράστιος όγκος αναξιοποίητων voucher από το περσινό πρόγραμμα. Αν και το περσινό πρόγραμμα είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς το πολύμηνο lockdown πάγωσε το πρόγραμμα και έτσι έμειναν αναξιοποίητα τα περισσότερα voucher. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» έμειναν αναξιοποίητες 312.232 επιταγές.

Παρόλο τον όγκο των επιταγών το Υπουργείο αποφάσισε να μην δώσει επιπλέον παράταση για την ενεργοποίηση των παλιών voucher και όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη δεν μπορεί να δοθεί παράταση. Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος έως και την 31/07/2021. 

Αυτό σημαίνει πως οι έχοντες στα χέρια τους τα voucher του περσινού κοινωνικού τουρισμού έχουν μόνο μια διορία περίπου δύο μηνών για να αξιοποιήσουν τις επιταγές τους. Άρα μέχρι τις 31/7 περίπου 1.872.000 νύχτες είναι «κλεισμένες» στα ελληνικά ξενοδοχεία λόγω του του περσινού προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.  

Καθυστερήσεις στις πληρωμές των voucher που ενεργοποιήθηκαν 

Υπάρχει όμως ένα ακόμη θέμα με τις συγκεκριμένες επιταγές τουρισμού. Τι έγινε με αυτές τι επιταγές που πρόλαβαν να ενεργοποιηθούν;

Όπως υποστηρίζουν αρκετοί ξενοδόχοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, πολλές επιχειρήσεις καταλυμάτων που δέχτηκαν αυτά τα voucher δεν έχουν πληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό από τον ΟΑΕΔ καθώς σε πολλές αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ υπάρχει έλλειψη προσωπικού με την κατάσταση μάλιστα να το προηγούμενο διάστημα να είχε επιδεινωθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού (τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού).

Σημειώνεται πάντως πως η εν λόγω προκήρυξη του ΟΑΕΔ προέβλεπε και την πληρωμή ένα μήνα μετά την αποστολή των τιμολογίων από τις επιχειρήσεις καταλυμάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που έχουν περάσει έξι μήνες και οι επιχειρήσεις-ξενοδόχοι δεν έχουν πληρωθεί.

Όπως επιβεβαιώνουν στο  MR αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας υπάρχουν όντως κάποιες καθυστερήσεις σε τουριστικές περιοχές με μεγάλο αριθμό παρόχων και επιταγών (π.χ. Χαλκιδική), που συνήθως οι υπηρεσίες σε αυτές τις περιοχές λειτουργούν  με μικρό αριθμό υπαλλήλων και λειτουργούσαν για μεγάλο διάστημα, όπως όλο το Δημόσιο, μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Παρόλα αυτά καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια διαχείρισης του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού αιτήσεων αποπληρωμής.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News