Business & Finance Πέμπτη 25/04/2024, 07:01
ΙΝΣΕΤΕ

Ανεβάζει ταχύτητα ο οδικός τουρισμός – «Πρωταγωνιστές» οι Βούλγαροι το α’ τρίμηνο

Ανεβάζει ταχύτητα ο οδικός τουρισμός – «Πρωταγωνιστές» οι Βούλγαροι το α’ τρίμηνο

Ταχεία ανάπτυξη καταγράφουν οι διεθνείς οδικές αφίξεις, με τους αριθμούς να αυξάνονται στα περισσότερα σημεία εισόδου της χώρας από την αρχή του έτους. Παρότι οι αφίξεις μέσω οχημάτων ήταν βέβαια λιγότερες έναντι των αεροπορικών, φαίνεται να εξελίσσονται σε σημαντική πηγή ταξιδιωτικών εισπράξεων, όσο τίθενται τα θεμέλια για νέο ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό το 2024.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου καταγράφηκαν 1,2 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις έναντι 1,1 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 12%, με ενίσχυση της κίνησης από όλες τις γειτονικές χώρες πλην της Βόρειας Μακεδονίας (-3,8%).

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι τα νούμερα στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ήταν μεγαλύτερα, στους 1,6 εκατ. επιβάτες, ενώ η αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι ήταν αλματώδης με 18,7%.

Οι δημοφιλέστερες πύλες εισόδου

«Πρωταγωνιστές» στον οδικό τουρισμό ήταν οι Βούλγαροι, με 382.823 άτομα να οδηγούν στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο, ενώ ακολουθούν οι επισκέπτες από Αλβανία με 331.708 άτομα και τέλος από τη Βόρεια Μακεδονία με 315.038. Αλματώδης ήταν η αύξηση του οδικού τουρισμού από την Τουρκία, +47,3%, αν και το τελικό νούμερο ήταν αρκετά χαμηλότερο στους 208.814 τουρίστες το α’ τρίμηνο.

Ανεβάζει ταχύτητα ο οδικός τουρισμός – «Πρωταγωνιστές» οι Βούλγαροι το α’ τρίμηνο-1

Πάντως, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η πλειονότητα των μεθοριακών σταθμών κατέγραψε αύξηση της κίνησης, με εξαίρεση τους σταθμούς  της Νίκης (-22,6%), της Κρυσταλλοπηγής (-9,9%), της Δοϊράνης (-8,9%) και της Μέρτζανης (-21.4%), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ. 

Οι περισσότερες οδικές αφίξεις για το α’ τρίμηνο του 2024 καταγράφηκαν στο σταθμό των Ευζώνων (233 χιλ.) με την αύξηση να ανέρχεται σε +2,9% έναντι της ίδιας περιόδου πέρυσι. Ο μεθοριακός σταθμός των Κήπων σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτους αριθμούς με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 166 χιλ. και ακολούθησε ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα στις 145 χιλιάδες. Σημαντικός όγκος αφίξεων καταγράφηκε και στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς με 141 χιλ. Αξιοσημείωτα είναι τα νούμερα στον σταθμό του Κυπρίνου (33 χιλ.) και των Καστανιών (43 χιλ.)

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: Με υποδομές του ’70 υποδεχόμαστε 35 εκατ. επισκέπτες

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα τον Φεβρουάριο

ΤτΕ: Ταξιδιωτικές εισπράξεις 570 εκατ. το πρώτο δίμηνο του 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News