Business & Finance Δευτέρα 24/07/2023, 09:44
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ryanair: Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη – Βαρίδι οι καθυστερήσεις στα νέα αεροπλάνα

Ryanair: Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη – Βαρίδι οι καθυστερήσεις στα νέα αεροπλάνα

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα κέρδη της Ryanair για το πρώτο τρίμηνο, ενώ η αεροπορική προειδοποίησε ότι οι καθυστερήσεις στα νέα αεροσκάφη Boeing θα επιβαρύνουν την επιβατική της κίνηση το επόμενο έτος.

Η Ryanair ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους 663 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο, έναντι των 648 εκατ. ευρώ που περίμεναν οι αναλυτές. Η πληρότητα των πτήσεών της αυξήθηκε κατά 95% φέτος, ενώ οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 40% στα 3,65 δισ. ευρώ.

Η αεροπορική μείωσε τις προβλέψεις της για την επιβατική κίνηση της χρονιάς και πλέον εκτιμά ότι θα μεταφέρει περίπου 183,5 εκατομμύρια επιβάτες, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 185 εκατομμύρια επιβάτες. Η εταιρεία επικαλέστηκε τις καθυστερήσεις στην παράδοση των νέων αεροπλάνων της από την Boeing.

Η Ryanair είπε επίσης ότι μπορεί να χρειαστεί να προσφέρει περισσότερα κίνητρα στο μέτωπο των ναύλων για να γεμίσει τις θέσεις αυτό τον χειμώνα, καθώς οι επιβάτες γίνονται πιο ευαίσθητοι στις τιμές, λόγω του υψηλότερου κόστους ζωής.

«Θέλουμε να γεμίσουμε τα αεροπλάνα και θα τιμολογήσουμε όπως χρειάζεται για να γίνει αυτό», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Neil Sorahan, σύμφωνα με το Bloomberg. «Είναι πολύ νωρίς σε αυτό το στάδιο για να πούμε πού θα πάνε οι ναύλοι».

Η ισχυρή ζήτηση για καλοκαιρινές διακοπές φέτος ενίσχυσε τους ισολογισμούς των αεροπορικών εταιρειών, μετά από μια περίοδο περιορισμένων ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Την ίδια στιγμή, όμως, ο κλάδος υποφέρει εξαιτίας της έλλειψης αεροσκαφών, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες σπεύδουν να παραγγείλουν νέα μοντέλα. Η Ryanair είπε ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της Boeing οδήγησαν σε δυσκολίες στις παραδόσεις των αεροπλάνων, με τις καθυστερήσεις να εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Ryanair ήταν μία από τις αεροπορικές που έκαναν παραγγελίες-μαμούθ φέτος. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε μια συμφωνία για έως και 300 αεροσκάφη Boeing 737 Max,  αξίας 40 δισ. δολαρίων. Η ιρλανδική εταιρεία στοχεύει να ελέγχει το 30% της ευρωπαϊκής αγοράς αεροπορικών ταξιδιών μέχρι το 2034. Η Ryanair είχε συνολικά 558 αεροσκάφη στον στόλο της στις 30 Ιουνίου, με σχέδια να προσθέσει επιπλέον 173 έως τα τέλη Μαρτίου.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News