Business & Finance Τετάρτη 12/07/2023, 11:42
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το φόρεμα που πετάει στη Σαντορίνη είναι μία βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων

Το φόρεμα που πετάει στη Σαντορίνη είναι μία βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων

Εάν ρίξει κανείς μια ματιά στο Instagram κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, το πιθανότερο είναι ότι θα δει τουλάχιστον μια εκδοχή αυτής της γνώριμης πια φωτογραφίας: Μία γυναίκα με φόντο τα άσπρα σπίτια και τους γαλάζιους θόλους της Σαντορίνης, με το φόρεμά της να ανεμίζει στον αέρα. Αυτό που οι περισσότεροι αγνοούν είναι ότι αυτό το «φόρεμα που πετά» αποτελεί πλέον μία βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που μπορεί να ξεκίνησε από τη Σαντορίνη, αλλά είναι πια παγκόσμια. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι φωτογράφοι του Flying Dress Photo, που τα τελευταία χρόνια κάνουν αυτήν ακριβώς τη δουλειά στην Σαντορίνη, πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 8 φωτογραφίσεις την ημέρα, με την κάθε μία να κοστίζει τουλάχιστον 550 ευρώ την ώρα ανά άτομο. Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, υπολογίζεται ότι αυτή η επιχείρηση βγάζει μισό εκατομμύριο δολάρια. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FLYING DRESS SANTORINI (@flyingdress.photo)

Και όπως τονίζει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, πρόκειται για μία συντηρητική εκτίμηση, καθώς οι πελάτες πληρώνουν έξτρα για τη μετακίνηση από και προς την τοποθεσία της φωτογράφησης (90 ευρώ), το μακιγιάζ και τα μαλλιά (300 ευρώ) και έναν προσωπικό βοηθό που πετά την ουρά του φορέματος στον αέρα (50 ευρώ). 

Τα φορέματα, που είναι one-size, παρέχονται μέσα στο πακέτο, αλλά εάν κάποια πελάτισσα θέλει να φορέσει περισσότερα από ένα, τότε θα πρέπει να πληρώσει άλλα 120 ευρώ. Έτσι, το πλήρες πακέτο για μία πελάτισσα κοστίζει 1.500 ευρώ. 

Από τη Σαντορίνη ως το Ντουμπάι, την Αρούμπα και την Καππαδοκία, επιχειρήσεις απαντούν στην επιθυμία των τουριστών να ξοδέψουν πολλά χρήματα για να έχουν ωραίες φωτογραφίες να επιδείξουν από τις διακοπές τους. 

Η τάση ενισχύθηκε μετά την πανδημία. «Ο κόσμος σταμάτησε τα ταξίδια του και έβαλε πολλά πράγματα στον ΄πάγο’. Αυτή είναι η χρονιά που πολλοί άνθρωποι επιτέλους κάνουν εκείνο το ταξίδι και θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα το αποτυπώσουν», λέει η Nicole Smith, ιδρύτρια και CEO της Flytographer, η οποία χρεώνει από 385 δολάρια την ώρα για τις φωτογραφίσεις της. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Flytographer (@flytographer)

Η Sweet Escape λειτουργεί με βάση την Ινδονησία, αλλά έχει 8.000 φωτογράφους σε 500 πόλεις, που χρεώνουν από 130 έως 300 δολάρια για μία ώρα φωτογράφισης. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SweetEscape Global Photography (@sweet.escape)

«Είχαμε άτομα που ταξίδεψαν μόνο για τη φωτογράφιση με το φόρεμα που πετάει», λέει η Chrisan Hunter, που ίδρυσε την HerDress στην  Τζαμάικα τον Αύγουστο του 2020. «Έρχονται για τρεις ημέρες και μετά επιστρέφουν πίσω», λέει για πελάτισσες που θέλουν με αυτό τον τρόπο να θυμούνται σημαντικά γεγονότα, όπως την εγκυμοσύνη τους. 

Οι περισσότεροι πελάτες βρίσκουν τις επιχειρήσεις αυτές μέσω των social media, αλλά και μέσω των ξενοδοχείων τους. Τα 5στερα Katikies, Canaves και Andronis στη Σαντορίνη συστήνουν την Flying Dress Photo, όπως και τα πολυτελή κρουαζιερόπλοια Celebrity Beyond, Celestyal Crystal, Virgin Voyages και Disney Dream. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το ταξίδι βγήκε πιο ακριβό απ’ ό,τι περίμενες – Πώς να μην ξανασυμβεί

Maestro και Glass Onion στις διεθνείς οθόνες: Μπορεί το Netflix να ενισχύσει τον ελληνικό τουρισμό;

Τουρισμός: Γιατί η Ελλάδα είναι στο wish list των ξένων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News