Business & Finance Παρασκευή 4/11/2022, 08:36
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Σταθερά μένουν τα επιτοκία της… εφορίας

Παρά τις αυξήσεις της ΕΚΤ, δεν αναπροσαρμόζονται για όσους έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών

Σταθερά μένουν τα επιτοκία της… εφορίας

Σταθερά αποφάσισε να αφήσει τα επιτόκια των ρυθμίσεων οφειλών ή ακόμη και των αρρύθμιστων οφειλών το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κανονικά, οι αναπροσαρμογές των επιτοκίων συμπαρασύρουν και τους τόκους που επιβάλλονται από τη φορολογική διοίκηση. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου στην Καθημερινή, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι φορολογούμενοι, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών τα επιτόκια διατηρούνται στα ίδια επίπεδα μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2023. Σύμφωνα με την απόφαση, δεν αλλάζει το επιτόκιο για την εκπρόθεσμη καταβολή φόρου και για την έντοκη επιστροφή φόρων από το Δημόσιο προς τους φορολογουμένους.

Ο νόμος ορίζει ότι οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους επί του εν λόγω ποσού φόρου για τη χρονική περίοδο από την επόμενη μέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.

Σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού καταβάλλονται τόκοι στον φορολογούμενο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού φόρου μέχρι την ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογουμένου για την επιστροφή του, εκτός εάν η επιστροφή φόρου ολοκληρωθεί εντός ενενήντα (90) ημερών από την παραλαβή από τη φορολογική διοίκηση της αίτησης επιστροφής φόρου του φορολογουμένου.

Τα επιτόκια που ισχύουν σήμερα

  • Για καθυστέρηση πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων 0,73% από την επόμενη μέρα της λήψης της φορολογικής υποχρέωσης.
  • Πάγια ρύθμιση. Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις. Το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης θα επανεξεταστεί το 2023 με τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του διοικητή της ΤτΕ. Σημειώνεται ότι για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 δόσεις ο τόκος υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ. – Ρύθμιση 120 δόσεων. Το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%.
  • Χρέη πανδημίας. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας μπορούσαν να ρυθμιστούν σε έως και 72 δόσεις. Για όσους εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%. Η αναπροσαρμογή των επιτοκίων ενδιαφέρει άμεσα τους οφειλέτες του Δημοσίου, που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια. Οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρωστούν 5,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος (112 δισ. ευρώ) ποσό 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 4,8%, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα, ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν σε 4,84 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,45 δισ. ευρώ αφορούν φόρους που έμειναν απλήρωτοι.

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν ανέλθει σε 112,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 26,126 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, με αποτέλεσμα το καθαρό εισπράξιμο χρέος να διαμορφώνεται σε 86,527 δισ. ευρώ. Από 4.230.900 οφειλέτες, 1.966.599 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, ενώ για 1.378.297 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ 

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 5635/2.11.2022), αλλάζουν οι όροι υπό τους οποίους μπορούν να αυξηθούν τα επιτόκια που βαρύνουν εκπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων, καθώς και επιστροφές φόρων από το Δημόσιο προς ιδιώτες, λόγω αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αλλαγές που επιφέρει η απόφαση διατηρούν αμετάβλητα τα επιτόκια που εφαρμόζονται για τους φορολογουμένους στις παραπάνω περιπτώσεις, παρά τις αυξήσεις του επιτοκίου των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO).

Ειδικότερα, με την εν λόγω απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (Α.1153/2022), που τροποποιεί τη ΔΠΕΙΣ 1198598 ΕΞ/31.12.2013, ορίζονται τα εξής:

  • Αυξάνεται, από 1 εκατοστιαία μονάδα σε 2 εκατοστιαίες μονάδες, το όριο σωρευτικής μεταβολής του επιτοκίου των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO) πάνω από το οποίο μεταβάλλονται τα επιτόκια του άρθρου 53 του ν. 4174/2013.
  • Κατ’ εξαίρεση και για ένα έτος από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης, δηλαδή έως τις 2.11.2023, το επιτόκιο των άρθρων 1 και 2 της υπό στοιχεία ΔΠΕΙΣ 1198598 ΕΞ/31.12.2013 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (Β΄ 19/2014 και Β΄ 113/2014) δεν μεταβάλλεται κατά το μέρος που αφορά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO) πριν την εκάστοτε σωρευτική μεταβολή αυτού κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες, λαμβανομένου ως βάση υπολογισμού του επιτοκίου που ίσχυε κατά την 1η.1.2014.

Οι διατάξεις της νέας απόφασης ισχύουν από τις 13.9.2022.

Το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύει – έμπρακτα – για ακόμα μία φορά ότι παρεμβαίνει έγκαιρα και μεθοδικά για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην τρέχουσα δύσκολη, διεθνώς, συγκυρία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ποιες δηλώσεις κληρονομιάς υποβάλλονται ηλεκτρονικά

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι μεταβιβάσεις ακινήτων… κάτω από το τραπέζι

Οι 28.000 «στόχοι» της εφορίας για το 2023 και τα πρόστιμα για τις «σιωπηλές» ταμειακές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News