ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τα επόμενα βήματα στην «επιχείρηση POS»

Τα επόμενα βήματα στην «επιχείρηση POS»

Ακόμη ένα κύμα ηλεκτρονικών μηνυμάτων με αποδέκτες τους επαγγελματίες που εμφανίζονται να μην έχουν διασυνδέσει την ταμειακή μηχανή τους με τα POS στέλνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να κρατήσει «ζεστούς» όσους πρέπει να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

H «κάμψη» στον ρυθμό διασυνδέσεων που καταγράφηκε μετά την ανακοίνωση της παράτασης ήταν αναμενόμενη αλλά τώρα κρίνεται ότι πρέπει να πατηθεί και πάλι το γκάζι προκειμένου να υλοποιηθεί εμπρόθεσμα το «ορόσημο» του Ταμείου Ανάκαμψης. Αποδέκτες των email αυτή τη φορά είναι και οι λογιστές που έχουν «συνδεθεί» με τους πελάτες τους. Στόχος, να παραμείνει ζωηρό το ενδιαφέρον είτε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είτε (τουλάχιστον) να δρομολογηθούν το ταχύτερο τα σχετικά ραντεβού. Την Παρασκευή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας οι επαγγελματίες θα μπορούν να εξασφαλίζουν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τη δουλειά. Ουσιαστικά, από τις 15 Μαρτίου και μέχρι το τέλος του μήνα, περισσότεροι από 150.000 επαγγελματίες θα πρέπει είτε να διασυνδέσουν την ταμειακή είτε να εμφανίζονται ότι έχουν κλείσει ραντεβού για τον Απρίλιο. Μόνο έτσι θα αποφύγουν τα πρόστιμα. Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι ποινές που προβλέπει ο νόμος θα επιβληθούν κανονικά σε όσους αγνοήσουν πλήρως την υποχρέωση.

Στην πραγματικότητα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους 150.000 επαγγελματίες -από τους συνολικά 400.000- καθώς υπολογίζεται ότι ένας μεγάλος αριθμός είτε έχει τελειώσει τη διαδικασία, είτε είναι εποχική επιχείρηση που έχει χρονικό περιθώριο να το πράξει μέχρι την πρώτη ημέρα λειτουργίας. Το… πρέσινγκ δια των μηνυμάτων θα συνεχιστεί και αν κριθεί αναγκαίο τα μηνύματα θα αποστέλλονται και πάλι ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

ΑΑΔΕ: Μαζικά e-mail σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί 

Ενημερωτικά e-mail σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση του POS με την ταμειακή τους μηχανή, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με βάση τα στοιχεία που αντλεί μέσω των Μητρώων «Μέσων Πληρωμών» και «ΦΗΜ».

Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία αυτή παρατείνεται:            

  • έως τις 30 Απριλίου 2024, αν ο υπόχρεος:

– Έχει προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός του Απριλίου.

– Έχει δηλώσει στο Μητρώο POS, έως τις 15/3/2024, ότι πρόκειται να αντικαταστήσει το ταμειακό σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις All-in-One, που δεν απαιτούν επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης.

  •  έως τις 31 Μαΐου 2024 αν η επιχείρηση χρησιμοποιεί ταμειακό σύστημα με σύστημα λογισμικού (ERP) (Α.1155/2023).
  • έως την πρώτη ημέρα επανέναρξης λειτουργίας της επιχείρησης, αν αυτή είναι κλειστή καθ’ όλη την περίοδο του παραπάνω χρονοδιαγράμματος, λόγω εποχικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι, σε περίπτωση μη διασύνδεσης του POS με την ταμειακή μηχανή εντός των δεσμευτικών προθεσμιών, οι υπόχρεοι αντιμετωπίζουν πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον η επιχείρηση είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή 20.000 ευρώ, εφόσον είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος (Άρθρο 54Θ§1 ΚΦΔ).

Διαβάστε επίσης:

Κατέβασε ταχύτητα ο ρυθμός διασύνδεσης POS – ταμειακών

POS: 380.000 emails έχει στείλει η ΑΑΔΕ – Καμιά επιπλέον παράταση

Πιέσεις για μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News