Business & Finance Κυριακή 17/09/2023, 10:15
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φόρος στα ξενοδοχεία ενισχύει το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές

Φόρος στα ξενοδοχεία ενισχύει το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές

Τον διπλασιασμό του Αποθεματικού για Φυσικές Καταστροφές μέσω της αύξησης του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία, ξεχωρίζει το Bloomberg από τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοινώθηκε, το Αποθεματικό για Φυσικές Καταστροφές αυξάνεται από τα 300 στα 600 εκατομμύρια ευρώ, με το πρόσθετο ποσό να προέρχεται από την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ, ιδίως σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Επίσης, ανακοινώθηκε η επιβολή ΦΠΑ στα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb κτλ) για όσους εκμεταλλεύονται 3 ή περισσότερα ακίνητα. Στα ακίνητα αυτά θα επιβάλλονται όλα τα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο τουρισμός αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα, καθώς οι αφίξεις εμφάνισαν αύξηση 26% σε σχέση με πέρυσι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 23,9%.

Όμως, οι πλημμύρες που χτύπησαν τη χώρα, άφησαν πίσω τους 17 νεκρούς, έπνιξαν χιλιάδες ζώα και κατέστρεψαν σπίτια, δρόμους, γέφυρες, επιχειρήσεις και χωράφια. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μόνο η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου θα κοστίσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Το Bloomberg αναφέρεται και στη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, παρά το οικονομικό κόστος της φυσικής καταστροφής. «Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα», είπε.

«Η Moody’s ανακοίνωσε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο σκαλοπάτια την Παρασκευή, φέρνοντας τη χώρα ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Η DBRS Morningstar, η Scope Ratings και η Rating and Investment Information Inc. έχουν ήδη δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα αφότου ο Μητσοτάκης εξασφάλισε την επανεκλογή του τον Ιούνιο, επικαλούμενες τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας», σημειώνει το Bloomberg.

«Οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν να δουν την κυβέρνηση να εμμένει στην μεταρρυθμιστική της ατζέντα και τη δημοσιονομική πειθαρχία που επικράτησε πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει, παρά το οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφών και επίσης έχει παρουσιάσει το σχέδιό του για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της δικαιοσύνης και τον τομέα της υγείας», συνεχίζει το δημοσίευμα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τι σημαίνει το «ξεπάγωμα» των τριετιών – Πόσο αυξάνονται οι μισθοί

Κυρ. Μητσοτάκης: Ξεπάγωμα τριετιών και επιδομάτων – Αύξηση 10,5% των μισθών στο Δημόσιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News