Business & Finance Πέμπτη 16/02/2023, 09:01
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Νέες δυνατότητες ρύθμισης οφειλών προς το ∆ημόσιο – Τι να προσέξετε

Νέες δυνατότητες ρύθμισης οφειλών προς το ∆ημόσιο – Τι να προσέξετε

Την αναβίωση των ρυθµίσεων των 72 ή 120 δόσεων, καθώς και µια νέα ρύθµιση 36 ή 72 δόσεων για τους φορολογουµένους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν από την ενεργειακή κρίση προβλέπει το νέο πλαίσιο για την αποπληρωµή παλαιών και νέων οφειλών προς το ∆ηµόσιο και τα ταµεία, που ανακοινώθηκε χθες. 

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι φορολογούµενοι που έχουν χάσει τη ρύθµιση των 120 δόσεων και έχουν δικαίωµα να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθµιση της πανδηµίας. Αυτή τη στιγµή εξυπηρετούνται στην πάγια ρύθµιση χρέη ύψους 2,4 δισ. ευρώ, στη ρύθµιση των 120 δόσεων 2,1 δισ. ευρώ, ενώ στην ειδική ρύθµιση για τα χρέη της πανδηµίας το ποσό που είναι ενεργό ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο οι φορολογούμενοι που θα κάνουν χρήση των σχημάτων της νέας ρύθμισης θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να επιβιβαστούν στις 100 – 120 δόσεις ή στις 72 για τα πανδημικά χρέη. Δείτε τα κυριότερα σημεία της νέας ρύθμισης των 36 – 72 δόσεων που ενεργοποιείται από τον επόμενο μήνα αλλά και τα σημεία προσοχής για τους οφειλέτες που στοχεύουν στην επανένταξη των παλαιών προγραμμάτων με τις 100 – 120 δόσεις:     

Αναλυτικότερα: 

1.Πώς μπορεί ένας οφειλέτης να επανενταχθεί στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 – 120 δόσεων;

Να καταβάλλει μέχρι 31 Ιουλίου 2023 δύο δόσεις που αποτελούν προϋπόθεση για την αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων. Στην περίπτωση που υπάρχουν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές όπως π.χ. απλήρωτες οφειλές από φόρο εισοδήματος 2022 ή ΕΝΦΙΑ 2022 υποχρεούται να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.

2. Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις;

Όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις ή τις κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η  Φεβρουαρίου 2023.

3. Με ποιους όρους θα αναβιώσουν οι παλιές ρυθμίσεις;

Η  αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων θα γίνει με τους όρους της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα «κολλήσουν» στο τέλος της ρύθμισης. Έτσι, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες.

4.Ποια είναι τα επιτόκια για την ρύθμιση των παλιών ρυθμίσεων;

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%, ενώ για τις δόσεις που αφορούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας όσους εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.

5.Τι ισχύει για την πάγια ρύθμιση;

Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις. Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιπλέον είναι 1,5%.

6. Ποια είναι τα ευεργετήματα που απολαμβάνει κανείς από την υπαγωγή  στις ρυθμίσεις;

Ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής  ενημερότητας, ενώ αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και οι ποινικές διώξεις και θα αποδεσμεύεται ο τραπεζικός του λογαριασμός.

7.Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων?

Όσοι την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

8.Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση?

Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021.

9.Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό της δόσης;

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.

10. Οι δόσεις είναι άτοκες ή έντοκες;

Οι δόσεις είναι έντοκες.  Για όσους επιλέξουν 32 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%.

11.Εάν ο οφειλέτης αποπληρώνει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση μπορεί να επιβιβαστεί στη νέα των 36 – 72 δόσεων ?

Οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη ρυθμίσει με την πάγια των 24 – 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων.

12.Εάν ο φορολογούμενος είχε ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια των 24 δόσεων αλλά απώλεσε στη συνέχεια τη ρύθμιση ποιες είναι οι νέες δυνατότητες που έχει;

Αν την 1η Νοεμβρίου του 2021, είχε ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, μπορούν  να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων. Ταυτόχρονα, όμως, εντός του μήνα από την υπαγωγή των νέων οφειλών στην ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων θα πρέπει οι οφειλές της απολεσθείσας πάγιας να ενταχθούν σε νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

13. Πότε χάνονται οι ρυθμίσεις;

Με τη μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με τη καθυστέρηση της καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών (ισχύει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών).

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News