Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 22:50
ΑΓΟΡΕΣ

Δολάριο: Είναι έτοιμο για την αντίστροφη μέτρηση; Θα χρειαστούν καταλύτες

Δολάριο: Είναι έτοιμο για την αντίστροφη μέτρηση; Θα χρειαστούν καταλύτες

Ορισμένοι επενδυτές εκδηλώνουν έντονες ανησυχίες ότι η εκρηκτική άνοδος του δολαρίου προετοιμάζει το έδαφος για την αντίστροφή πορεία, που θα σαρώσει όλα τα κέρδη όσων είχαν βρει στο αμερικανικό νόμισμα καταφύγιο τους τελευταίους μήνες. 

Τα αυξανόμενα επιτόκια στις ΗΠΑ, η συγκρτικά ισχυρή αμερικανική οικονομία και η ζήτηση για ασφαλές ενεργητικό εν μέσω της έντονης μεταβλητότητας των αγορών ώθησαν τους επενδυτές στο δολάριο, ανεβάζοντας την αξία του 22% έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
 
Τώρα, αρκετοί επενδυτές ανησυχούν ότι οι συναλλαγές σε δολάριο είναι τόσο υπερφορτωμένες, που εκ των πραγμάτων ελλοχεύει ο κίνδυνος μία απότομης πτώση σε περίπτωση που οι επενδυτές αποφασίσουν να πωλήσουν τις θέσεις τους. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να υπάρξει κάποιος καταλύτης, σημειώνει ο Κάλβιν Τσε, αναλυτής της BNP Paribas.

Κερδοσκόποι διακρατούσαν καθαρές θέσεις αγοράς σε δολάριο ύψους 10,23 δισ.δολαρίων την εβδομάδα που έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για θέση χαμηλότερη από την υψηλή των 20 δισ.δολαρίων του Ιουλίου, όμως το αξιοσημείωτο είναι ότι διανύουμε την πιο παρατεταμένη περίοδο σε θέσεις long από το 1999. 

Οι επενδυτές ενδεχομένως να έχουν ήδη πάρει μία γεύση για το πώς μπορεί να είναι μία αντιστροφή της πορείας του δολαρίου, όταν ο δείκτης που παρακολουθεί το νόμισμα υποχώρησε περίπου 3% στη διάρκεια δύο εβδομάδων στα μέσα Ιουλίου, όταν ένας αριθμός επενδυτών στοιχημάτισε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επρόκειτο να μετριαστεί αρκετά ώστε να επιτρέψει στη Fed να υπαναχωρήσει από τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις. 

Και ενώ τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου στις ΗΠΑ απομάκρυναν αυτές τις ελπίδες και ώθησαν σε άνοδο το δολάριο, οι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτές τις «υπερφορτωμένες» θέσεις αγοράς σε δολάριο έχουν αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με επενδυτές. 

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε εύκολα να δούμε μία αντίστροφη κίνηση της τάξης του 10% έως 15% του δολαρίου έναντι του ευρώ ή του γιέν, αναφέρουν οι ίδιοι επενδυτές. 

Το 2015 και το 2009, τα δύο πιο πρόσφατα παραδείγματα που ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε περισσότερο από 20% σε διάστημα έτους, ακολούθησε μία πτώση δύο μηνών της τάξης του 6,7% και 7,7% αντίστοιχα, όταν το δολάριο έφθασε στην κορύφωσή του. 

Ωστόσο, για να συμβεί μία αλλαγή πορείας, θα πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη δομική αλλαγή. Ποιά είναι αυτή; Θα μπορούσε μία αποκατάσταση της ηρεμίας στην αγορά, με μείωση της μεταβλητότητας στις ομολογιακές αποδόσεις των ΗΠΑ, επιστροφή των τιμών ενέργειας σε φυσιολογικά επίπεδα στην Ευρώπη, εγκατάλειψη της πολιτικής μηδενικού Covid 19 στην Κίνα, σύμφωνα με τον Τσε της BNP. 

Επίσης, κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θα μπορούσε να δώσει το έναυμα για μία αλλαγή πλεύσης, όπως και ένα σοβαρό πλήγμα στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, αναφέρει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Brandywine Global, Τζακ Μακιντάιρ. 

«Πιστεύω ότι αυτό που θα αποδυναμώσει το δολάριο θα αυξήσει και τις πιθανότητες διολίσθησης των ΗΠΑ σε ύφεση και αυτό δεν έχει καθόλου προεξοφληθεί από το δολάριο», σημειώνει ο διαχειριστής. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι Morgan Stanley: Κάθε φορά που το δολάριο είναι τόσο ισχυρό, καταλήγει σε κρίση

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News