Business & Finance Τετάρτη 1/09/2021, 20:43
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα του ευρώ: Το 69% έχει αρνητικό επιτόκιο

Oμόλογα του ευρώ: Το 69% έχει αρνητικό επιτόκιο

Το 69% των κρατικών ομολόγων τoυ ευρώ διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με αρνητικά επιτόκια, δηλαδή οι επενδυτές πληρώνουν για να αγοράσουν το χρέος συγκεκριμένων χωρών.

Πιο αναλυτικά, τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης με αρνητικές αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο τέλος του Αυγούστου στην αξία των 6,4 τρισ. ευρώ ή περίπου στο 69% της συνολικής της αγοράς κρατικού χρέους που ανέρχεται στα 9,2 τρισ. ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της πλατφόρμας Tradeweb. 

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν ελάχιστη διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως τα δεδομένα επιβάλλουν να έχουν ακόμη στο χαρτοφυλάκιο τους κρατικό χρέος με αρνητικές αποδόσεις.

Στην αγορά εταιρικού χρέους, τα στοιχεία της Tradeweb έδειξαν πως στο τέλος του Αυγούστου τα εταιρικά ομόλογα με αρνητική απόδοση στην ζώνη του ευρώ περιορίστηκαν στα 1,65 τρισ. ευρώ (από 1,87 τρισ. ευρώ  στο τέλος του Ιουλίου) ή περίπου στο 45% της συνολικής αγοράς που φθάνει στην αξία των 3,7 τρισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Capital Economics, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ, με την αύξηση του κόστους δανεισμού να είναι μικρότερη στην Ευρωζώνη σε σχέση με τις ΗΠΑ. Κάποιοι αναλυτές της JPMorgan βλέπουν τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών να κλείνουν το έτος στο 1,39%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News