Business & Finance Τετάρτη 11/08/2021, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Κατά ρυπάς» τα ιστορικά ρεκόρ το όγδοο διαδοχικό 

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Κατά ρυπάς» τα ιστορικά ρεκόρ το όγδοο διαδοχικό 

Ένας από τους πιο παραγωγικούς μήνες αποδεικνύεται ο φετινός Αύγουστος για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς έχουν καταφέρει να σημειώσουν ιστορικά υψηλά ρεκόρ σε όλες τις συνεδριάσεις από την αρχή του μήνα. Με το σημερινό ρεκόρ οι ευρωπαϊκές μετοχές διεύρυναν στις οκτώ διαδοχικές συνεδριάσεις την κατάρριψη των ιστορικών ρεκόρ, στο καλύτερο ανοδικό τους σερί από τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Euro STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,42%, κλείνοντας στις 474,32 μονάδες, πολύ κοντά στις 474,82 μονάδες το υψηλό ημέρας και νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ για τον πανευρωπαϊκό δείκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο STOXX 600 εισήλθε στον Αύγουστο από τις 461,74 μονάδες και έχει καταγράψει άνοδο περί των 13 μονάδων σε διάστημα οκτώ συνεδριάσεων. 

Στις αγορές σήμερα επικράτησε μια γενικευμένη αισιοδοξία και πιο σωστά μια ανακούφιση, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούλιο που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή μπορεί να παρέμειναν σε ιστορικό υψηλό σε ετήσια βάση στο 5,4%, ωστόσο σε μηνιαία βάση κατέβασε ταχύτητα στο 0,5% από 0,9% τον Ιούνιο. Η επιβράδυνση αυτή κάλμαρε κατά κάποιο τρόπο τις ανησυχίες που είχαν κάνει την εμφάνισή τους, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε η Fed μπορεί να αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά και να μειώσει τις αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων τον μήνα. 

Πέραν του ιστορικού υψηλού ρεκόρ στην Ευρώπη, ιστορικά υψηλά κατέγραψε τόσο ο δείκτης MSCI All Country ο οποίος συμπεριλαμβάνει τις μετοχές 49 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όσο και οι S&P 500 και Dow Jones στη Wall Street. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια, του Μιλάνου ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση προσθέτοντας 0,98%, του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 0,83%, του Παρισιού έκλεισε με άνοδο 0,55%, στο 0,35% το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News