Business & Finance Τρίτη 3/11/2020, 16:55
ΑΓΟΡΕΣ

Credit Suisse: Το καλό, το κακό και το απίθανο σενάριο για τις αμερικανικές εκλογές

Credit Suisse: Το καλό, το κακό και το απίθανο σενάριο για τις αμερικανικές εκλογές

Ανοικτό θεωρεί η Credit  Suisse το δρόμο για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία. «Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, υπολογίζουμε ότι θα χρειαζόταν μία στροφή  την ημέρα των εκλογών 7 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που σημειώθηκε υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, για να κερδίσει ο πρόεδρος το ίδιο μερίδιο της λαϊκής ψήφου που πήρε το 2016», αναφέρουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου. 

Σύμφωνα με το σάιτ δημοσκοπήσεων και στατιστικής ανάλυσης FiveThirtyEight, το οποίο επικαλείται η Credit Suisse, ο Τζο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 8,5 ποσοστιαίων μονάδων και πιθανότητες 89% να κερδίσει τις εκλογές. 

Όμως αυτό που ενδιαφέρει τις αγορές πάνω από όλα είναι το ύψος των μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα. «Πιστεύουμε ότι στο σενάριο μιας ‘σαρωτικής νίκης’ των Δημοκρατικών –όπου θα κερδίσουν την προεδρία και τα δύο σώματα του Κογκρέσου- τα μέτρα θα μπορούσαν να είναι κοντά στα 1,5-2,2 τρισ.  δολάρια (7-10% του ΑΕΠ),  έναντι ενδεχομένως μόνο 500 δισ. δολαρίων στο σενάριο μιας προεδρίας Μπάιντεν με τη Γερουσία να παραμένει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων», εξηγούν οι αναλυτές της Credit Suisse. 

Για τις αγορές, μία σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων θα ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο, κάτι που ωστόσο θεωρείται και το πιο απίθανο να επιβεβαιωθεί. Έτσι, η Credit Suisse θεωρεί ότι μία νίκη των Δημοκρατικών με μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία είναι όχι μόνο το πιο πιθανό σενάριο, αλλά και το πιο θετικό για τις αγορές. 

Σε αυτό το ενδεχόμενο, τα καλά νέα για την αγορά (δηλαδή τα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας) θα είναι εμπροσθοβαρή και τα κακά νέα (πιθανές αυξήσεις φόρων) αναμένεται να καθυστερήσουν. Επιπλέον, κάποια από τα προβληματικά για τις αγορές ζητήματα, όπως οι αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα (που συνδυαστικά αναμένεται να «ροκανίσουν» το 10% των εταιρικών κερδών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου), αναμένεται εν μέρει να εγκαταλειφθούν. 

Η Credit Suisse θεωρεί ότι οι πολιτικές αυτές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μόνο με μια μεγάλη πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία (άνω των 54+ εδρών), που θα επιτρέψει στο κόμμα να υλοποιήσει το σύνολο του προγράμματός του. Αυτό, κατά την άποψη του οίκου, θα ήταν το χειρότερο σενάριο για τη Wall Street, μακροπρόθεσμα. Όμως, ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, το πλήγμα για τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ προβλέπεται να είναι της τάξης του 3%, καθώς το -15% από την αυξημένη φορολόγηση και την αύξηση του κατώτατου μισθού θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από τη θετική επίδραση των δημοσιονομικών μέτρων στο σύνολο της οικονομίας. 

Αντίθετα, μία μικρή επικράτηση των Δημοκρατικών στη Γερουσία αναμένεται να ευνοήσει τα εταιρικά κέρδη κατά 3%. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News