Business & Finance Παρασκευή 30/10/2020, 14:04
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το «μήνυμα» που εκπέμπουν οι αγορές και ο ρόλος του «ντροπαλού ψηφοφόρου Τραμπ»

Το «μήνυμα» που εκπέμπουν οι αγορές και ο ρόλος του «ντροπαλού ψηφοφόρου Τραμπ»

Ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι αγορές όσον αφορά την έκβαση των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ; Φαίνεται πως έχουν ήδη αναδείξει τον Τζο Μπάιντεν ως νικητή της κάλπης. Όμως το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ξεκάθαρα υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs Μπλέικ Τέιλορ και Άλεκ Φίλιπς, τα μοντέλα προβλέψεων που διατηρούνται δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί «βλέπουν» πιθανότητες πάνω από 80% για εκλογική νίκη Μπάιντεν Όμως οι προβλέψεις των αγορών δείχνουν ότι η έκβαση των εκλογών παραμένει ακόμη αβέβαιη, με 60% πιθανότητες εκλογής του Μπάιντεν.

Ένας λόγος γι’ αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman, έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, καθώς κάποιες πολιτείες έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα έναντι της συνολικής καταμέτρησης των ψήφων. Στις εκλογές του 2016, οι δημοσκοπήσεις έκαναν λάθος κατά μέσο 4 ποσοστιαίες μονάδες στις πολιτείες Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Φλόριντα.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι αγορές περιμένουν ότι ο Τραμπ θα τα πάει πολύ καλύτερα στις εκλογές από ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες. Ένας πιθανός λόγος είναι ο επονομαζόμενος «ντροπαλός ψηφοφόρος Τραμπ», που ίσως να μην είναι πρόθυμος να εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο. Ένα ακόμη ζήτημα αφορά το περιθώριο λάθους ή ανακριβείς υποθέσεις για τη συνολική προσέλευση των ψηφοφόρων.

Οι μεγάλες διαφορές στη μέθοδο ψηφοφορίας μεταξύ των δύο κομμάτων αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα αβεβαιότητας, με τους ψοφοφόρους των Δημοκρατικών να επηρεάζονται από νομικές προκλήσεις όσον αφορά την ταχυδρομική ψήφο. Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη έξαρση της νόσου Covid-19 θα μπορούσε να μειώσει την προσέλευση των Ρεπουμπλικανών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News