Business & Finance Τρίτη 14/05/2024, 19:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρές κινήσεις εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρές κινήσεις εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ

Με άνοδο ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παραμένουν σε στάση αναμονής εν όψει των στοιχείων που θα ανακοινωθούν για τον πληθωρισμό αύριο Τετάρτη στις ΗΠΑ και τα οποία αναμένεται να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,15% στις 521,65 μονάδες.

Από τα επιμέρους χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,1% στις 18.716,42 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,2% στις 8.225,80 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε επίσης άνοδο 0,2% στις 8.428,13 μονάδες. 

Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,8%. 

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε σε ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο στο Άμστερνταμ, ότι συνεχίζει να περιμένει υποχώρηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, αν και επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη του έχει κάπως περιοριστεί μετά τις μεγαλύτερες του αναμενομένου αυξήσεις των τιμών στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. 

Οι αγορές δίνουν πιθανότητα περίπου 50% η Fed να κάνει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της για το 2024 το Σεπτέμβριο, αν και στο ξεκίνημα του έτους έβλεπαν μειώσεις ακόμα και από τον Μάρτιο. 

Αντίθετα στην Ευρώπη οι επενδυτές περιμένουν την πρώτη κίνηση για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο, μετά την σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες. 

Οι επενδυτές περιμένουν εναγωνίως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη όταν θα ανακοινωθεί στις ΗΠΑ ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν μηνιαία αύξηση 0,3% τον Απρίλιο στις τιμές σε δομικό επίπεδο – εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας. Η ετήσια άνοδος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,6%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών στο Reuters. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News