Business & Finance Δευτέρα 6/05/2024, 10:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Αισιόδοξα μηνύματα καθώς το παγκόσμιο κλίμα παραμένει σταθερό

Ευρωπαϊκές αγορές: Αισιόδοξα μηνύματα καθώς το παγκόσμιο κλίμα παραμένει σταθερό

Με άνοδο άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με την αισιοδοξία των επενδυτών για μειώσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να επανέρχεται στο προσκήνιο, ενώ η ισπανική εταιρεία άμυνας και τεχνολογίας Indra σημείωσε άλμα μετά τα ισχυρά κέρδη του πρώτου τριμήνου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε άνοδο 0,3% στις 11:30 ώρα Ελλάδος. Το βρετανικό χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό λόγω τραπεζικής αργίας.

Ενισχύοντας το θετικό κλίμα, ένα δημοσίευμα ανέφερε ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane σημείωσε μια ισχυρότερη υπόθεση για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο λόγω της χαλάρωσης του πληθωρισμού των υπηρεσιών, ενώ η έκθεση της Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία ήταν ηπιότερη της αναμενόμενης, ενίσχυσε τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve πιθανότατα θα χαλαρώσει τα επιτόκια φέτος.

«Τα δεδομένα είναι αρκετά καλά για την ΕΚΤ, αλλά η κατάσταση για τη Fed δείχνει ότι πρέπει να περιμένει περισσότερο και να δει πώς θα εξελιχθούν τα οικονομικά δεδομένα», δήλωσε ο Michael Field, στρατηγικός αναλυτής της ευρωπαϊκής αγοράς της Morningstar.

Η ενέργεια ήταν μεταξύ των κορυφαίων κλάδων που ενισχύονται, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά την αύξηση των τιμών του αργού τον Ιούνιο από τη Σαουδική Αραβία για τις περισσότερες περιοχές και καθώς οι προοπτικές για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα φάνηκαν ισχνές.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν χάσει μέρος της λάμψης τους από την αρχή του έτους λόγω ορισμένων αβεβαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και των προοπτικών πολιτικής της ΕΚΤ μετά τον Ιούνιο.

Ο STOXX 600 έχει αυξηθεί κατά περίπου 6% από την αρχή του έτους, υπολειπόμενος από την άνοδο άνω του 7% του αμερικανικού ομόλογου δείκτη αναφοράς S&P 500, του οποίου το ράλι έχει επίσης σταματήσει λόγω αβεβαιοτήτων, μεταξύ άλλων για το πότε η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για την αύξηση των κερδών το 2024 για τις εταιρείες του STOXX 600 στο 6% από 3%, επικαλούμενη τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, τον ανθεκτικότερο πληθωρισμό, το ασθενέστερο νόμισμα και την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.

Ο όγκος συναλλαγών αναμένεται να είναι μικρός, καθώς οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας θα είναι τη Δευτέρα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News