Business & Finance Κυριακή 7/04/2024, 09:46
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα junk: Αυξάνονται οι στάσεις πληρωμών χρέους στην Ευρώπη

Ομόλογα junk: Αυξάνονται οι στάσεις πληρωμών χρέους στην Ευρώπη

Το εταιρικό χρέος υψηλού ρίσκου (junk) γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο για τους επενδυτές εν μέσω ενδείξεων ότι ο σημερινός κύκλος στάσεων πληρωμών χρέους αρχίζει να ανεβάζει ρυθμό. 

Οι επενδυτές τιμωρούν το χρέος στην αξιολόγηση CCC παρότι τα spreads των ομολόγων έχουν περιοριστεί έναντι των ομολόγων αναφοράς. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η έξτρα απόδοση στο πλέον ριψοκίνδυνο ευρωπαϊκό χρέος έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από την πανδημία και την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Στις ΗΠΑ, η διεύρυνση των στάσεων πληρωμών είναι λιγότερο δραματική, αλλά συμβαίνει. 

Για χρόνια, οι διαχειριστές ενεργητικού αγόρασαν τα χαμηλότερα σε αξιολόγηση ομόλογα για να ενισχύσουν τις αποδόσεις επειδή το φθηνό χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες σήμαινε ότι υπήρχαν λιγότερες πιθανότητες να κηρύξουν στάση πληρωμών χρέους. Μετά όμως από τις επιτοκιακές αυξήσεις, ορισμένες επιχειρήσεις αρχίζουν να δυσκολεύονται όταν θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους σε σημαντικά πιο υψηλά επίπεδα. Η απειλή «κουρέματος» για τους επενδυτές που έχουν αγοράσει ομόλογα στην κατηγορία junk είναι πλέον μεγάλη. 

«Αναμένεται αρκετός πόνος το επόμενο διάστημα. Συνήθως, χρειάζονται 18 έως 24 μήνες για να αρχίσει να γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος από τις επιτοκιακές αυξήσεις. Σε αυτή την περίοδο βρισκόμαστε τώρα», αναφέρει ο Ραφαέλ Τουίν, επικεφαλής στρατηγικών για τις αγορές κεφαλαίου της Tikehau Capital. 

Mε τις κεντρικές τράπεζες να έχουν απογοητεύσει τις αγορές ως προς τις επιτοκιακές μειώσεις για φέτος, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος διεύρυνσης των πιστωτικών spreads έχει αυξηθεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και ότι «η χρηματοδότηση των ριψοκίνδυνων επιχειρήσεων θα γίνουν ιδιαίτερα ευάλωτες σε σημαντική επιδείνωση του κλίματος ρίσκου». 

Αυτό είναι ένα δυνητικό πρόβλημα για τους δανειολήπτες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τράπεζες μείωσαν σημαντικά τον ρυθμό αύξησης των εταιρικών δανείων το 2023. Η Fitch βλέπει το ποσοστό στάσης πληρωμών σε ομόλογα υψηλού ρίσκου να αυξάνεται στο 4% στην Ευρώπη φέτος από 1,7% το 2023, εξαιτίας της μόχλευσης, της ωρίμανσης του χρέους και της επιδείνωσης των επιδόσεων. 

Banks Cut Flow of New Money to European Corporations by 99% Since 2020

Source: Bloomberg, Moody’s Analytics, Intercontinental Exchange and ECB

«Η κατηγορία CCC παρουσιάζει τεράστια επιδείνωση», αναφέρει ο Στήβεν Φόουν της Amundi Asset Management. 

Ωστόσο, το χρέος στην αξιολόγηση CCC ή χαμηλότερα εκπροσωπεί μόλις το 8% του ευρωπαϊκού δείκτη junk, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα προβλήματα δεν θα διευρυνθούν. 

«Το χειρότερό μας σενάριο στο πλαίσιο του οποίου όλες οι πιστώσεις στην κατηγορία CCC-, ο δείκτης στάσης πληρωμών χρέους στην κατηγορία junk δεν θα διαπεράσει το 2,4%», αναφέρει ο Χέμα Πατέλ, στρατηγικός αναλυτής του Bloomberg Intelligence. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News