Business & Finance Κυριακή 10/03/2024, 07:28
ΑΓΟΡΕΣ

Είναι η σωστή στιγμή να επενδύσει κάποιος στο bitcoin;

Είναι η σωστή στιγμή να επενδύσει κάποιος στο bitcoin;

Μετά τον «χειμώνα στην αγορά κρυπτονομισμάτων» που σηματοδοτήθηκε από μια σειρά από σκάνδαλα, χρεοκοπίες και πτώση της τιμής σχεδόν 77%, το bitcoin επιτέλους εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 70.000 δολάρια. 

Το ράλι θεωρείται δικαίωση για αυτούς που πιστεύουν πραγματικά στα κρυπτονομίσματα και οι οποίοι χρησιμοποιούν τον όρο «hodl», μια λανθασμένη γραφή της λέξης «κρατήστε», ως δόγμα κατά τη διάρκεια της πτώσης για να υπενθυμίσουν στον εαυτό τους τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των ψηφιακών νομισμάτων. Αλλά για τους απλούς κρυπτο-περίεργους, που μπορεί να έχουν αγνοήσει την προηγούμενη πορεία του, το ερώτημα είναι εάν τώρα θεωρείται η κατάλληλη στιγμή για να τοποθετηθούν σε αυτό.

Το Bitcoin έχει «επιστρέφει» στο παρελθόν. Αφού έπεσαν στο κατώτατο σημείο το 2019, οι τιμές ανέκαμψαν δυναμικά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας του Covid-19, για να υποχωρήσουν και πάλι την Άνοιξη του 2021. Ανέκαμψε αργότερα το ίδιο έτος, αλλά οι τιμές μειώθηκαν ξανά το 2022 στον απόηχο της κατάρρευσης του FTX.

Μεγάλο μέρος της πρόσφατης ανόδου των τιμών σημειώθηκε από τις 10 Ιανουαρίου, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία ETF spot bitcoin, επιτρέποντας σε κορυφαία ονόματα όπως BlackRock, Invesco και Fidelity να τα προσφέρουν στους καταναλωτές. Και ορισμένοι σύμβουλοι υιοθετούν έναν ελαφρώς πιο αισιόδοξο τόνο καθώς οι μικροεπενδυτές σκέφτονται εάν το κρυπτονόμισμα ανήκει στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο Ντάγκλας Μπόνεπαρθ, πρόεδρος της Bone Fide Wealth στη Νέα Υόρκη, αισθάνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη χάρη στη συμμετοχή κορυφαίων θεσμικών επενδυτών στα ETF spot bitcoin, τα οποία ακολουθούν την τιμή του bitcoin χωρίς ωστόσο να χρειάζεται οι επενδυτές να διακρατούν κρυπτονομίσματα. 

Bitcoin's Peaks and Troughs

Συνολικά, οι εισροές στα ETFs ξεπέρασαν τα 9 δισ.δολάρια από τότε που έγιναν διαθέσιμα. Και παρότι ο Μπόνεπαρθ δεν θα συνέστηνε σε πελάτες να γεμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με ψηφιακό ενεργητικό, είναι άνετος με μία επένδυση της τάξης του 5% έως 10% του χαρτοφυλακίου τους. 

Μεταβαλλόμενο τοπίο

Μέγιστες Κατανομές

Ο Γιόσεφ Μπούκαν, οικονομικός σχεδιαστής στην Parkmount Financial Partners στη Μασαχουσέτη, είπε ότι συνήθως επιτρέπει στο bitcoin να εκπροσωπεί έως και το 5% των χαρτοφυλακίων των πελατών του. Ανησυχεί μήπως οι επενδυτές θεωρήσουν ότι δεν πρέπει να μείνουν εκτός της αγοράς κρυπτονομισμάτων και αυτό να τους κάνει να σπεύσουν να αγοράσουν απλώς επειδή οι τιμές είναι υψηλές και όχι ως μέρος μιας προμελετημένης στρατηγικής. Έχει δει πελάτες να τα πηγαίνουν πολύ καλά όταν κατανέμουν έως και 5% του χαρτοφυλακίου τους σε bitcoin, αλλά τους έχει δει επίσης να τα πηγαίνουν άσχημα. Ο στόχος για αυτόν είναι να θέσει προσδοκίες για την αστάθεια του bitcoin πριν ξεκινήσει.

Έρευνα από τη Morningstar διαπίστωσε ότι η προσθήκη του 2% του bitcoin σε ένα υποθετικό χαρτοφυλάκιο 60/40 χωρίς κόστος άλλαξε το προφίλ απόδοσης σχεδόν τόσο όσο η προσθήκη μεριδίου 10% σε μετοχές. Η προσθήκη 5% οδήγησε σε ένα προφίλ κινδύνου που μοιάζει περισσότερο με ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από 90% μετοχές και 10% ομόλογα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News