Business & Finance Κυριακή 18/02/2024, 12:27
ΑΓΟΡΕΣ

Βρετανία: Οι «ταύροι» της στερλίνας κερδίζουν έδαφος, παρά την ύφεση

Βρετανία: Οι «ταύροι» της στερλίνας κερδίζουν έδαφος, παρά την ύφεση

Η στερλίνα αναμένεται να επιστρέψει σε τροχιά ανόδου και να αναδειχθεί σε ένα από τα νομίσματα με τις καλύτερες για φέτος επιδόσεις, παρότι η βρετανική οικονομία διολίσθησε σε ύφεση, σύμφωνα με αναλυτές, από τη Bank of America έως τη Credit Agricole. 

Eπικαλούνται την προοπτική ανάκαμψης της βρετανίας και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από το στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, που σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά για παρατεταμένο διάστημα. Σε αυτό το υπόβαθρο, βλέπουν τη στερλίνα να φεύγει από την μέχρι τώρα εξασθένησή της. 

Το γεγονός ότι η στερλίνα κινείται αυτή τη στιγμή πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του Ιουλίου, οπότε είχε εκτιναχθεί πάνω από το 1,30 έναντι του δολαρίου έναντι 1,25 που είναι σήμερα, υποδηλώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια για τους traders να αυξήσουν την έκθεσή τους. 

Η Bank of America αποκαλεί τη στερλίνα «δολάριο της Ευρώπης».

Η αισιοδοξία για το νόμισμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σημερινή απαισιοδοξία για τη βρετανική οικονομία, η οποία δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε συνθήκες εκτός Ε.Ε..

«Παρ΄όλα αυτά, τα μακροοικονομικά δεν ήταν όλα τόσο αρνητικά. Η στερλίνα θα μπορούσε να γίνει πιο ελκυστική», αναφέρει η Βαλεντιν Μάρινοφ της Credit Agricole.

Ο δείκτης S&P Global έδειξε ότι η μεταποίηση και οι υπηρεσίες παρουσίασαν απρόσμενη αύξηση τον Ιανουάριο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια επτά μηνών, ενώ οι πωλήσεις λιανικής κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση σε διάρκεια περίπου τριών ετών. 

Αξιοσημείωτα ανθεκτική αποδείχθηκε και η αγορά εργασίας, παρά τη νομισματική σύσφιγξη που έχει ωθήσει το βασικό επιτόκιο στο 5,25%, σε υψηλό 16 ετών. Η ανεργία κυμαίνεται στο 3,8%, κοντά σε ιστορικό χαμηλό και ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιβραδύνεται. 

Όλα υποδηλώνουν μία ομαλή προσγείωση, η οποία δεν θα αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια υπερβολικά γρήγορα, αναφέρει ο Μαρκ Νας, επικεφαλής της αγοράς σταθερου εισοδήματος της Jupiter Asset Management. Οι αγορές χρήματος προβλέπουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια από τον Αύγουστο και μετά συγκριτικά με τον Ιούνιο που πιθανόν να κάνει κίνηση η ΕΚΤ. 

Ισχυρό ξεκίνημα για την στερλίνα το 2024 μετά από έξι δύσκολους μήνες

Μόνο το αμερικανικό δολάριο ξεπέρασε τη στερλίνα μέχρι στιγμής φέτος

Source: Bloomberg

MUFG Bank, η οποία τον προηγούμενο μήνα είχε συστήσει την πώληση του ευρώ και την αγορά στερλινών, εξετάζει να κλείσει αυτή τη συναλλαγή αφότου η στερλίνα απέτυχε να αυξηθεί πάνω από το 0,85, που είναι επίπεδο στήριξης. 

Πάντως, οι αγορές οψιόν δεν έχουν πειστεί για την ανάκαμψη του ευρώ. «Η κίνηση της στερλίνας φαίνεται αρκετά ανθεκτική έναντι του ευρώ αυτή τη στιγμή. Οι μακροπρόθεσμες επενδυτικές ροές υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν περιθώριο από την περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ», αναφέρει ο Μάικλ Μετκαλφι, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην State Street Global Markets.

Ωστόσο, η θετική θέση της Bank of America έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την εκτίμηση που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια, όταν αναλυτές είχαν προειδοποιήσει για πιθανή «υπαρξιακή κρίση» της στερλίνας. 

Τώρα, προβλέπει ότι θα συμπεριληφθεί ανάμεσα στα νομίσματα με τις καλύτερες επιδόσεις το 2024, με τον στρατηγικό αναλυτή Καμάλ Σάρμα να προβλέπει την ισοτιμία στερλίνας/ευρώ στο 0,84 συγκριτικά με το 0,88 πρόσφατα. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η στερλίνα παρουσιάζει κέρδη έναντι όλων των νομισμάτων των χωρών του G10 εκτόα από το δολάριο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News